Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага без местни такси до септември

На утрешното заседание на местния парламент  общинските съветници от БСП в Пловдив предлагат да отпадне „Такса тротоарно право“ за срок от 1 март до три месеца след прекратяване на извънредното положение. 

Сред предложенията за облекчаване на бизнеса и на гражданите са освобождаване от наеми за общински нежилищни имоти и патентен данък за същия период, отпадане на таксите за детска градина и ясла за всички родители от системата на здравеопазването, РЗИ и МВР, които водят битката с коронавируса.

 „Тук включваме задължително медицинските работници от Спешна помощ, за да поправим поне минимално несправедливостта с изключването им от допълнителното възнаграждение, предвидено от правителството за специалистите на първа линия“, поясни Йордан Василев.

Колегата му д-р Атанас Баташки ще постави темата за самоизолацията на лекари и медицински специалисти, които желаят да направят това, защото работят директно с COVID - 19. 

„Смятам, че Община Пловдив трябва да се ангажира с организация или финансово за настаняване на колегите, които искат да предпазят семействата си, изолирайки се за периода на епидемията. Рискът не е за подценяване и се надявам да обсъдим варианти в четвъртък“, подчерта хирургът.

Председателят на групата съветници Николай Радев ще предложи освобождаване на учениците от таксите за общежитие за целия неучебен период.

ОТ БСП смятат за уместно Обищнсикият съвет да открие обща сметка, от която събраните средства да се разпределят там, където е най- належащо.

В интервю за Радио Пловдив д-р Атанас Баташки посочи, че мерките са в цялата страна едни и същи и се изпълняват еднакво. Дали Пловдив ги спазва, "да" за мен Пловдив ги спазва, по нормативите на самия щаб.

На въпрос колко ще струват тези мерки, които предлага БСП - на общинската хазна, д-р Баташки каза, че не са направили сметки, но според тях гражданите заслужават този реверанс. Според мен е важно да имаме финансиране от държавата, защото и правителството ще вземе кредити за мерките насочени с кризата от ковид-19. Ако продължи тази карантина, то хората няма да има какво да ядат, смята д-р Баташки. По думите му е особено важна самоизолацията на медицинските работници, които са на първа линия.

Идеята е следната: всички колеги, които работят в отделенията срещу ковид-19 – те да имат възможност да се настанят в общински жилища, за да предпазят семействата си. Това би бил добър жест към колегите.

За двата нови кабинета в общинските болници на Пловдив,  д-р Атанас Баташки смята, че лекарите са създали организация, има необходим триаж за пациентите и те да се лекуват само от лекари специалисти. Редно да се финансира тази дейност и от общината, и от Министерството на здравеопазването, и чрез дарения.

Ако всички съветници решат да дарим заплатите си утре, ние нямаме против, посочи още д-р Баташки. Той смята, че при затварянето на хората за повече от месец вкъщи, имунитетът като цяло пада. За него е редно да се разреши и у нас спорт на открито и използването на парковете да не е забранено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02