Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете

Без Благодатния огън за Великден и без върбови клонки за Цветница

Автор:

Няма да се отменят църковните служби на Цветница и Великден, но в храмовете ще се допускат само тези, които имат крайна и истинска нужда и за които необходимостта от досега с Бога е по – голяма от страха от COVID-19. Това съобщи премиерът Бойко Броисов на съвместен брифинг на представители на Светия Синод. На Цветница няма да се раздава върба. Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим. Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Свещенослужителите ще носят предпазни средства, навсякъде ще се дезинфекцира.

“Където е Божията благодат, там изгарят всички микроби. Но ние ще спазваме всички разпоредби“, увери митрополит Гавриил от името на Светия синод.

Премиерът Борисов отново заяви, че се очаква пикът на епидемията у нас да бъде точно след Великденските празници, затова призова хората към самодисциплина и спазване на всички епидемиологични мерки.

Той  посочи, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки.

"От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза", категоричен е бил премиерът Борисов по повод предстоящите празници Цветница и Великден.

Става ясно донякъде защо са ни такива мерките. Църквите и манастирите не сме ги затваряли. Факт е, че нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имаме уверението на всички, че по празниците всички мерки ще бъдат вземани не само от полицията, но и от духовните лица, лично поповете ще настояват за маски, шалове. Това заяви още премиерът Бойко Борисов на брифинга с представители на Светия синод.

Много от владиците са си осигурили маски, за да се раздават безплатно на тези, които нямат. Заедно с МВР ще се разпореди след като отвън ще се води службата, ще има възможност да се направи тази дистанция, която и в момента се прави, добави Борисов.

Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние, да, има хиляди, които отиват заради традицията.

"Тях мога да ги призова да не отиват. Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки, подчерта Борисов. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма", отбеляза Борисов.

Да не се раздават върби, защото това масово ще разнесе по домовете ако има малко зараза. И те се съобразиха с това, за първи път в историята това ще го направят свещениците. Правителството, Синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани, каза още Борисов.

За да разхлабим мерките, колкото повече дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките. Ще спрем пазарите, да си направят както е по магазините, ред за влизане и излизане. Да се направят планове за всяка църква, катедрала, каза още Борисов.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:32

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24