Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците гласуваха облекчения за бизнеса и пловдивчани в кризата

| обновено на 09.04.20 в 16:51

Мерките за облекчаване на малкия и среден бизнес в Пловдив бяха приети днес от общинските съветници. Те ще важат обаче до края на извънредното положение, което на този етап е до 13 май. 

Не бе прието предложението на БСП това стане за три месеца след края на мерките в страна за ограничаване на Covid-19. 

Всички собственици на заведения и обекти, които ползват тротоарни площи ще са освободени от такса до края на извънредното положение. 

Също така бизнесът ще има право да разсрочи концесионните такси, които дължи. 

Продължава да не действа Синя зона в Пловдив. По този начин гражданите и собственици на фирми са освободени от такси за паркингите в града. 

Съветниците решиха, че ще могат да се приемат дарения от кмета на стойност по-големи от 20 000 лева. Трябва да им изрично условие на дарителя за какво точно ще се насочат даренията в борбата с коронавируса. 

За да бъдат компенсирани учениците и облекчени семействата им, картите, купени през март и април ще бъдат удължени със съответния период, равен на времето на действие на извънредното положение. 

Кметът Здравко Димитров заяви за Радио Пловдив, че не се прие предложение за освобождаване от такси на рекламните билбордове, защото е популистко. Той посочи, че някои от рекламните фирми имат договори до края на годината и не търпят загуби. Ако бяхме приели тази мярка, то всеки щеше да иска, ние имаме бюджет, вчера например дойдоха фирмите за таксиметрови услуги. 

Димитров заключи, че не може да се помогне на всички бизнеси, защото реално общината не печата пари. 

Припомняме, че преди обед Общинският съвет реши да удължи и срока за плащане на данък сгради и такса смет с отстъпка от 5%.  Срокът е до 30 юни.  Това също е част от  мерките за облекчаване на гражданите заради извънредното положение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири фирми искат да строят централната трибуна на "Лаута"

Четири дружества подадоха оферти в обществената поръчка за строителство на нова централна трибуна на стадион „Локомотив“.  Това са „Рудин“ ООД, консорциумът „Локомотив 2024“, съставен от „Геострой“ АД и „Билдникс“ ЕООД, „Главболгарстрой“-Пловдив АД, както и консорциумът „Домът на Локомотив“, който обединява „Билдком БГ“ ЕООД и „Стройколукс“ ООД...

публикувано на 02.09.24 в 14:29

Пияна шофьорка блъсна три коли, затрудни за час трафика на изхода на Карлово

Верижна катастрофа с четири автомобила затрудни за около час движението по пътя Карлово-Пловдив, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).  Инцидентът е станал на входа на Карлово откъм Баня. Блъснали са се 4 автомобила. Пияна шофьорка е предизвикала пътния инцидент, съобщиха от полицията в Пловдив. Сигналът е получен в полицията..

публикувано на 02.09.24 в 12:29

Арестуваха 19-годишен криминално проявен, дрифтил в Пловдив

Младеж бе задържан след рисково шофиране на автомобил и опит да осуети полицейска проверка в Пловдив. До ареста се е стигнало след като патрулиращи полицаи са видели мерцедес да извършва опасни маневри по бул. „Пещерско шосе“. и да застрашава другите участници в движението.  Униформените реагирали незабавно и движението на автомобила било..

публикувано на 02.09.24 в 12:05

Вещи лица не се явиха в съда, разпитаха Бизюрев за убийството в Цалапица

Нито едно от призованите за днес сутринта вещи лица не се яви в съда за делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за умишленото убийство на Димитър Малинов в Цалапица. Половината вещи лица са уведомили съда, че не могат да присъстват заради ползването на отпуск или болнични.  Въпреки това окръжния съд даде ход на делото и бяха изчетени и приети две..

публикувано на 02.09.24 в 10:48

ТУ-Пловдив обяви прием за магистърски инженерни програми

От днес  се приемат документи за кандидатстване в магистърските инженерни програми на Технически университет -София , Филиал Пловдив. Кандидатите могат да избират между 13 специалности в двата факултета на Висшето училище.  Пет от тях са във Факултета по електроника и автоматика - „Компютърни системи и технологии“, „Дизайн и програмиране на..

публикувано на 02.09.24 в 10:45