Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса. На Цветница няма да се раздава върба.  

На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби   за  тези, които имат крайна и истинска нужда от този досег с Бога, при спазване на препоръчаните предпазни средстав.  Тези решения, съобщени на брифинг от премиера Борисов и  Ловчански митрополит Гавриил като представител на Светия синод, коментира  историкът проф.Христо Матанов бивш директор на Дирекцията по вероизповедания към МС. 

Според проф.Матанов, решението на Светия синод да не се пътува с правителствения самолет за Благодатния огън до Йерусалим е правилно. След като има запазен от миналата година, това решение звучи добре. Той цитира и премиера Борисов „Сърце ни ми дава да затворя църквите“.

Проф.Матанов подчерта, че решението на Светия синод да не се раздава върба на Цветница е голям компромис от страна на църквата. Въпреки че няма научни доказателства доколко коронавируса може да се задържи върху върбовите клонки.

Историкът  каза още, че размишлява затова, че има  наложена забрана да се посещават паркове и планини, но църквите остават  отворени,  въпреки че в православни страни като Гърция и Русия са затворени, в католическа Италия също, но подчерта, че има вярващи, за които ако не могат да вземат  причастие и да  участват  в литургията, това за тях е равнозначно на житейска катастрофа. Защото причастието е плътта и кръвта Христова. Това, което ме успокоява е, че истински вярващите у нас са малко.

Проф. Матанов отбеляза, че в условията на борбата с коронавируса, отношението на католическата църква е по-рационално, а на православната е по-емоционално. Те държат на причастието и тайнствата и смятат, че те могат да предпазят от коронавируса.

След четири-пет, или шест години, пандемията ще бъде забравена и перипетиите около Великден и Цветница също, прогнозира проф. Матанов и даде за сравнение Първата световна война, за която човек  знае и помни всичко , за разлика от последвалия я т.н. испански грип,  взел повече жертви от войната, почти 24 милиона.  Тогава Църквата не е прекратила своите служби и дейност. Но и тогава не са знаели как да се преборят с болестта.

В 90 % съм сигурен, че коронавируса ще отмине скоро и няма да се помни.

Цялото интервю с проф. Христо Матанов е в звуковия файл.

Още от категорията

В САЩ се бунтуват група изоставени хора

„Протестите и напрежението в Америка бяха предизвестени“, каза в интервю за Радио Пловдив  Ввесела Червена ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Чернева припомни, че смърттта на  Джордж Флойд не е първи такъв  случай жертва на полицеско насилие през последните 10 години. Но подчерта, че това не е..

публикувано на 01.06.20 в 16:18

Отпадъците в България ще продължават "да миришат"

Начина на мислене и на управление в сферата на околната среда у нас е остарял. Не може с технологии от  50-те години на миналия век да управляваме процеси, които са типични и характерни за 21-ви век.  Така  коментира ситуацията около скандалите в МОСВ  Искра Михайлова, бивш ресорен министър  в правителството на Пламен Орешарски от квотата на..

публикувано на 01.06.20 в 15:32

Заведенията отварят изцяло

От днес се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове.  Припомняме, че откритите части на заведенията отвориха на 6 май с изисквания за по-голяма..

публикувано на 01.06.20 в 13:16

Виртуалната реторика - предизвикателство и възможност

"Новата ситуация постави огромно предизвикателство. Ние учителите и университетските преподавател,и сме свикнали да работим с аудиторията „на живо“. Педагогическата реторика изследва тази комуникация в класната стая, в университетските семинарни зали и аули и изведнъж цялата наследена традиция беше поставена на изпитание. На дневен ред дойде..

публикувано на 01.06.20 в 12:55

Прокуратурата хвърля димна завеса за спокойствие на властта

Не бих нарекъл „нещо ново“ нищо от това, което наблюдаваме. Кризата с коронавируса задълбочи тенденции, които отдавна се развиват в българското общество. Случаят с Прокуратурата разкри нещо, което ние отдавна подозираме, че тя все по-малко служи като инструмент за спазване на българското законодателство и да се накажат тези, които не го..

публикувано на 01.06.20 в 10:31