Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

| обновено на 09.04.20 в 17:31
Доц. Андрей Чорбанов
Снимка: Ани Петрова

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Covid -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив  създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиология на Българската академия на науките. 

Още при  възникването на епидемията с новия коронавирус започна да се появява много голям обем информация в специализираната литература и научните издания и вече имаме идея какъв тип оригинална ваксина можем да предложим за институциите, които  финансират такива разработки. Институтът по микробиология е част от мрежата „Пастьор“, а институцията-майка в Париж  предложи програма за финансиране и възможност за кандидатстване с различни идеи. Идеята ни трябваше да бъде подробно описана. Кандидатствахме преди три седмици, заедно с много групи от цял свят и преди два дни получихме съобщение, че нашият проект  е одобрен, предстои подписване на договорите и възможно най-скоро, от понеделник започваме работа, каза  доц. Чорбанов като уточни, че по създаването на такива ваксини няма да работи само българския екип. Обикновено се финансират до 10 алтернативни проекта, като подходите са доста различни в зависимост от генетичните различия при  населението в различните страни. 

Проектът е с продължителност 15 месеца и ще бъде наивно да се смята, че за 2-3 месеца може да разработи ваксина, която да бъде тествана, каза доц. Чорбанов. По думите му стандартния срок за създаването на прототип, който да бъде изследван на животински модели, е около 1 година. 

При здравите хора няма необходимост от засилване на имунната система, каза още доц. Чорбанов. Това е необходимо само при тези, които са претърпели трансплантации и например провеждат терапии против тумори и имат отслабена имунна система. За всички останали засилването на имунната система не е необходима, допълни Чорбанов като даде пример с еднолитрово шише, което се опитваме да напълним с повече течност от неговата вместимост. 

Повече за предстоящата работа по създаването на ваксината за България  можете да чуете в прикачения файл. Още от категорията

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети. Тази година получихме най - много ракети откогато и да било . И всички ракетни площадки са заредени с максимума , който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракет и. И отделно имаме един много сериозен резерв , много сериозен...

публикувано на 27.05.20 в 17:01

Спасителният план за Европа е рисков, но единствено възможен

Юлиана Николова от сайта "Портал Европа" коментира възможностите за постигане на съгласие за спасителния финансов план за ЕС за бюджета и последиците от коронавируса, със създаването на спасителен фонд на базата на направеното днес предложение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент...

публикувано на 27.05.20 в 16:24
Веселин Илиев

Средствата от ЕС има смисъл да се отпуснат сега

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса. За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на..

публикувано на 27.05.20 в 14:41

Посттравматичният синдром води до погрешни стратегии

Поддържам един консултатитивен телефон и сега, когато вече виждаме светлина в тунела, хората, които се обаждат с проблеми, стават все повече. Това е очаквано и е т.н „постстресов синдром“, заяви психологът Иван Игов.  Той подчерта, че пандемията е предизвикала силен стрес, тъй като хората са изгубили възможността сами да контролират..

публикувано на 27.05.20 в 11:16

Туристическият продукт има нужда от обновяване

Туристите, на които ще разчита българското Черноморие тази година, няма да са  български и българските туристи няма да могат да покрият капацитета  на базите.  Но по отношение на селата и планините – алтернативният туризъм, като сегмент от предлагането, го очаква добър сезон. Това прогнозира Любомир Попйорданов – член на УС на Българската..

публикувано на 27.05.20 в 10:35