Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

180 000 лева за медиците на първа линия в Пловдив

Обещаните от Правителството по 1000 лв над заплатите  на работещите медици на първа линия, вече са преведени по сметките им. Получили са ги екипите на  УМБАЛ „Св.Георги“, Каспела“ и „Пълмед“. По новия механизъм такава помощ получава  както медицинският, така и немедицинският персонал. УМБАЛ „Св.Георги“  има осигурени средства за 100 човека, а за останалите две болници – по 40. Това съобщи  областният управител Дани Каназирева след заседание на Медицинския щаб.

Директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов  уточни, че приведените средства в болницата за миналия месец на работещите  на първа линия, включително и немедицински персонал, са над 100 000 лв. По думите му, фактът не би трябвало да се приема като  допълнителна мотивация за хората на предния фронт, а като жест за заслугите им.

По думите на Каназирева, в съответствие с днешното решение на Областният щаб, 18-те болници в Пловдив и областта, са разпределени на три нива, в зависимост  от ресурсите, с които разполага.

На първо ниво са  УМБАЛ „Св.Георги“, „Каспела“, „Пълмед“, „Св.Иван Рилски“, „Света Каридад“, ВМА., Окръжна болница и болницата в Карлово. Те имат готовност с легла, респираторна апаратура и обучен за работа с нея персонал. В тях има отделени и корпуси за пациенти с К-19, за да няма смесване на потоците със страдащи от други заболявания.

Общинска болница „Св.Пантелеймон“ и Транспортна болница съставят второто ниво, които разполагат както с легла за прием, така и за интензивно лечение.

На трето ниво са всички  останали болници в Пловдив и областта, вкл. и  болница „Св.Мина“. Те ще поемат  само леки и средно тежки случаи, поради липсата на анестезиолози и реаниматори, както и на съответната апаратура.

По данни на РЗИ, 1839 са поставените под карантина граждани в момента на територията на област Пловдив. А само в отминалия празничен  ден 142 са проверените обекти в Пловдив., подчерта още Каназирева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10