Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученикът - джихадист от Пловдив отива на съд

Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу непълнолетния ученик от Пловдив, който "с цел създаване на смут и страх в населението" изготвил и държал огромен обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Ученикът беше задържан в средата на 2019 г. От обвинението посочват, че при разследването са намерени и иззети тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковъчно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода.

Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

Разследването е установило, че през януари 2019 г. тогавашният деветокласник започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Още от категорията

Започва залесяването на новата горичка „Слънчев лъч” в „Тракия”

В най-младия пловдивски район започва ново начинание, посветено на Деня на Земята  – създаването на горичката „Слънчев лъч”. Тя ще се намира в продължението на парк „Лаута” и ще допълни зелената система на квартала.  Гражданската инициатива е  с организатор Вера Вулджева от Bgreen в партньорство с Еко Училище "Слънчев лъч" и  с подкрепата на..

обновено на 23.04.21 в 11:41

Напредва работата по пречиствателната станция на Пловдив

Напредва работата на Община Пловдив по реализирането на проекта за реконструкция, модернизация и доизграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води – Пловдив. В момента надзорната фирма по строителството - ДЗЗД „ДЕЙТА КОНСУЛТ“, работи по оценката за съответствие на проекта с изискванията, съобщи заместник – кметът Пламен Райчев...

обновено на 23.04.21 в 11:41

Съветници от ДБ обвиняват в беззаконие пловдивската управа

Пловдив изостава с приемането на Плана за интегрирано развитие , а това е най-важния стратегически документ за бъдещето на града.   За това  алармираха от групата на Демократична България в местния парламент.  Срокът за приемането на този план е приключил в края на март, а седмица преди това общината е изпратила до Агенцията за обществени..

обновено на 23.04.21 в 11:41

1681 новозаразени с коронавирус в страната, 157 са в Пловдив

1681 са новите случаи на Covid-19 у нас през изминалото денонощие.  Положителни са 12,52% от направените проби.  Като излекувани са отчетени 3192 души. Починалите са 103. Най-много са новите случаи в София-град – 386, втора е област Пловдив – 157. 33 са в Пазарджик, а 23 случая – в Смолян.   Националната информационна система показва, че у..

обновено на 23.04.21 в 11:17

Пускат движението по ремонтирания участък на АМ "Тракия" до Чирпан

Днес около 11 ч. се пуска движението в ремонтирания  участък от автомагистрала „Тракия“при Чирпан от общо 16,5 км., които започнаха да се обновяват през февруари.  В началото на април завърши ремонтът на 6-километровата отсечка между връзката за АМ „Марица" и пътен възел „Чирпан". Трасето е с възстановена цялост, подобрено отводняване, нова..

обновено на 23.04.21 в 11:17