Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджишко под карантина 1034, заразените остават 15

Трима са болните с коронавирус в МЛАЛ "Пазарджик", от тях в тежко състояние остава 58-годишен мъж, който е интубиран и е настанен в ОАИЛ. В инфекциозното отделение на болницата са настанени 50-годишна жена в добро общо състояние и мъж на 61 години в задоволително състояние. С коронавирус в болницата в Пещера са настанени две жени - на 54 и на 63 години, които са в сравнително добро общо състояние. 67-годишният мъж в болницата в Панагюрище също е в добро състояние. 

Това съобщи директорът на РЗИ - Пазарджик д-р Фани Петрова на онлайн брифинг след днешното заседание на Областния кризисен щаб в Пазарджик.

Няма нов случай на заразен с COVID-19 в Пазарджик и областта за последното денонощие. 

15 остават болните с коронавирус, 6 от тях са в болница, един е интубиран, останалите са в добро общо състояние. 32 нови проби са изпратени за изследване в референтна лаборатория, 18 от пробите са от болницата в Панагюрище, 12 – от МБАЛ „Пазарджак“ и две от болницата във Велинград. Резултатите се очакват утре, съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев

Той посочи, че в областта има 7 лаборатории, в които се правят бързи тестове за COVID-19, и те са в болниците в Пазарджик, Пещера, Панагюрище и Велинград.

1034 души са под карантина в Пазарджишка област. Най – много от тях са в община  Пазарджик 461, следва община Септември – 170, Велинград – 101, Пещера – 79, Панагюрище 69, Ракитово и Белово – по 32-ма, Батак 18, Брацигово 17, Сърница – 16 и Стрелча – 14.

26 акта са съставени на хора, които не носят маски на обществени места, сочат данните на МВР. Инспекторите от РЗИ – Пазарджик са направили 47 проверки по сигнали на граждани, съставен е един акт и са издадени 16 предписания за нарушения, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Фани Петрова.

183 са направените проверки на обекти за производство и търговия с храни. Издаден е един акт за административно нарушение, насочени за унищожаване са над 24 кг храни от животински произход, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик д-р Петко Митев. Той уточни, че редовно се проверяват и 6-те работещи кооперативни пазари в Пазарджишка област, а има и три неработещи пазара. Издадените предписания за тях са общо 8. Засилени са проверките за продажба на агнешко месо, козунаци и яйца за предстоящите Великденските празници, подчерта д-р Митев.

На Разпети петък Светата Плащеница ще бъде изнесена пред храмовете, ще бъде заградена и хората няма да бъдат допускани да минават под нея, а ще й се покланят отстрани. Това съобщи Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Той посочи, че на входовете на всички църкви ще се раздават маски на тези, които нямат, а вътре в храмовете ще се прави редовна дезинфекция. 

В катедралния храм „Св. Богородица“ ще се влиза само от централния вход, а ще се излиза през северния вход, обясни епископ Яков. Той каза още, че на Великден ще бъде запален Благодатният огън, който се пази от миналата година. Около 23 часа иподяконите ще излязат с огъня пред катедралния храм „Св. Богородица“ и при спазването на необходимата дистанция богомолците ще могат да си запалят свещите от него. Епископът призова миряните да спазват установения ред, както и всички изисквания, наложени от държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52