Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2020 червени яйца боядисаха в Бачковския манастир


Безлюден, Бачковският манастир се подготвя за Великден. За първи път в съвременната история на Светата обител служителите й сами боядисват великденските яйца.


Жените от кухнята на манастира днес, на Велики четвъртък, боядисаха в червено 2020 яйца, които ще бъдат раздадени на онези богомолци, които, по думите на Даниела Янева, все пак намерят кураж да дойдат до манастира. Останалите яйца, които по традиция манастирът получава като дарение, ще бъдат раздадени на хора, които имат нужда от помощ, допълни тя.


Игуменът на Бачковската обител дядо Сионий призова всички християни да си останат по домовете и да се помолят в домашните си църкви, защото, според него, всеки дом има икона и е храм. Той уточни, че са отказали резервациите на хората, които всяка година преспиват в манастира преди Възкресение Христово.


Дядо Сионий съобщи обаче, че изнасянето на чудотворната икона на Света Богородица от храмовата църква и занасянето й до местността "Клувията", където е намерена, ще се състои. Литийното шествие се извършва на втория ден на Великден, само че тази година иконата ще бъде носена само от монаси, а малкото богомолци, които той очаква, ще вървят след нея на разстояние, определено от карантината за коронавируса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Овладени са пожарите край Баня и "40-те извора"

Овладени са пожарите край Баня и "40-те извора". Огнеборците все още гасят дънери в района на "40-те извора", районът е под наблюдение от страна на горските служители. От 7,10 ч. 25 военнослужещи с 3 броя техника от 4-ти артилерийски полк тази сутрин помагат в гасенето на пожара в района на язовир „40-те извора“, Община Асеновград, Област..

обновено на 31.07.24 в 13:14

12 фирми искат да строят нов мост над Марица в Пазарджик

12 фирми участват в обществената поръчка за изграждането на нов мост над река Марица в Пазарджик. Съоръжението е част от първокласния път между София и Пловдив.  Отворените оферти за  технически проект и строителство са на стойност от 10 до 16 млн. лева, колкото е и индикативната стоиност на поръчката. Средствата са от Агенция „Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 13:07

Остава в сила забраната за плаване в яз. Доспат

Остава в сила забраната за плаването на лодки и други плавателни съдове в язовир Доспат, откъдето два френски самолета зареждат вода. Втори ден самолетите участват в гасенето на пожара до гръцката граница, уточняват от Общинската администрация в Доспат. Самолетите прелитат периодично до яз. Доспат и зареждат вода, а зареждането става на интервал от..

публикувано на 31.07.24 в 10:26

Военните обезвредиха ръчна граната, открита в Пловдив

Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас, открит в Пловдив.  Ръчната граната е намерена на бул. „Асеновградско шосе“. Боеприпасът е транспортиран и унищожен от военните на учебния полигон „Червен“. Специализираният екип действаше под ръководството на лейтенант Евгени Гърдев. Формированието беше задействано по заповед на командира на..

публикувано на 31.07.24 в 09:07

Горя стара къща във велинградския квартал "Чепино"

Стара необитаема къща горя във велинградския квартал „Чепино“, като огънят застраши други 3 къщи. Сигналът за инцидента е подаден около 14.40 ч. в РУ – Велинград, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. Той уточни, че сградата се намира до други 3 стари къщи, част от които са с гредоред и така има опасност за другите..

публикувано на 30.07.24 в 17:27