Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма нито една конкретна мярка за туристическия бранш

Ние не работим от 13 март, вече 40 дни сме в извънредно положение, а насреща няма никаква стратегия как да се подпомогне туризма, има само неяснота, каза Емил Абазов от  Обединение “Бъдеще за туризма“. Затова 1400 екскурзоводи и собственици на места за настаняване искат оставката на министър Николина Ангелкова.

За месец това е второ искане за оставака на министър Ангелкова, каза Абазов  като поясни, че според тях, те са дали достатъчно време да се предложи стратегия или предложения, но досега няма нито една конкретна мярка, или предложение.

В нашия бранш не можем да се възползваме и от мярката 60/40, защото в сектора ни са предимно микроструктури.

Абазов каза още, че безлихвеният заем за тях  не е помощ, защото е заем. 

Той риторично попита, защо след като Ангелкова говори за късен летен сезон през август и септември, все още не е ясно какво ще има като подпомагане, освен безплатни шезлонги и чадъри. Това не е помощ. С безплатни шезлонги и чадъри няма да стане.

В момента няма туризъм. Забранена е дейността ни, а летният сезон трябва  да се осигурява сега, сега се подбира персонал.

Абазов каза още, че се е говорело за някаква програма, но няма никаква яснота. Дали ще се даде пак на чужди оператори ?

Време е вече да действаме, затова искаме оставка, каза Абазов като добави, че с тяхното Обединение Ангелкова не имала среща.Провеждала е с други от туристическия бранш, но не знаем за какво.Той добави, че имат предложения, като например чисто финансово да се обезпечи ликвидността. Изпратили сме няколко писма, но никой не ни иска помощта.

Абазов припомни, че в момента няма нито вътрешен, нито изходящ, нито входящ туризъм и каза, че се надява все пак, че  за вътрешния туризъм има някаква надежда след 13 май, когато е обявен краят на извънредното положение. 

Нещата са неясни, но в следващите 2-3 месеца, едва ли ще има туризъм. 

На 21 април искането за оставка на министър Ангелкова ще бъде внесено в Министерския съвет.

Искаме действия, отговорност и диалог.

Цялото интервю с Емил Абазов е в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ може да предложи Борисов за председател на НС

  "Не трябва да подценяваме възможността Борисов да играе оригинални ходове. Например, изобщо няма да се учудя, ако утре ГЕРБ предложи него за председател на Народното събрание", коментира в студиото на Радио Пловдив социологът Андрей Райчев. Според него криза около избора на председател на парламента би била абсолютно безсмислена и изкуствена...

публикувано на 18.06.24 в 16:23

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31