Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата не може да ни затвори, има "Концерти през прозореца"

От началото на изолацията пианистката Галина Врачева прави от своя дом "Концерти през прозореца", които излъчва по Фейсбук.

Корона кризата е шанс за музикалния език, който няма нужда от обяснителни фрази, да стигне  до всеки, казвя тя. 

Идеята се ражда, когато в началото на кризата се прибира в Цюрих, където живее и самоизолира, включително от своето семейство. Но по скайп продължава да води лекционните си курсове със студенти от Моцартеума в Залцбург и университета  В Лугано, Италия. Част от студентите й лично преживяват кризата, затворени са в квартирите си, губят близки...

Темата на първия концерт е "Скъпа, Италия!" и сигурно ще остане част от музикалната утеха за един от студентите, който за 10 дни губи трима свои роднини. Психологически тези концерти изиграха и продължават да играят голяма роля, казва Галина Врачева, свирихме за Испания, за Франция...

Тази вечер концертът ще е посветен на българския композитор Парашкев Хаджиев. 

Галина Врачева следва при него "Композиция" и споделя, че за нея той е "най- честният и най- хуманен музикант - един български гений, който общуваше с цяла Европа. 

Това, което ще направим за мен е  удовлетворение за сърцето.

"Концертът през прозореца" тази вечер от 21 часа българско време ще включи импровицация на Владимир Попов- студент на проф. Врачева от Зацбург, а преди това тя и нейният син Серж - Етиен Фрайтаг, също музикант, ще представят теми на Парашкев Хаджиев. Журналисти от Германия и Англия, които са включени в групата, ще получат и  повече информация за композитора и неговите произведения, така че тоее е началото на едно представяне пред съвременна
публика, което Парашкев Хаджиев заслужава.

Интервюто с Галина Врачева можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валентин Иванов с изложба в Културния център на Радио Пловдив

Младият художник Валентин Иванов ще представи своя изложба графика в Културния център на Радио Пловдив. В експозицията, която е първата самостоятелна на художника, се представят няколко графични цикъла. Теми, които разработва в своите офорти Валентин Иванов, са контрастът - мъжки и женски принцип, старост и младост, мотивация и..

публикувано на 10.07.24 в 08:25

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27