Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велика събота

| обновено на 18.04.20 в 10:31
Снимка: Pravoslavieto.com

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Църквата прославя този ден като най-благословеният, тъй като той бележи края на страданията на Спасителя.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Днес православният свят ликува и очаква радостната новина за Христовото Възкресение. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над Дявола и смъртта.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. На този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Точно в полунощ от площад „Александър Невски“ в столицата патриарх Неофит трикратно ще възвести Възкресението на Спасителя. Празничното богослужение ще бъде излъчено пряко по БНР и БНТ.

В Ерусалим предстои церемонията по слизането на Благодатния огън в храма "Възкресение Христово". Тази година церемонията ще бъде без поклонници и с ограничен брой участници - около десет, но ще се излъчва по телевизията за целия свят.

С решение на Светия синод тази година духовници от Българската православна църква няма да пътуват до Йерусалим, за да пренесат в българските храмове от Благодатния огън, който се очаква да слезе и днес - на Възкресение Христово. Средствата от полета се даряват от БПЦ за борбата срещу коронавируса.

И тази година обаче Благодатният огън ще стигне до всеки православен храм, тъй като в повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година.

Въпреки извънредното положение, което продължава до 13 май, православните храмове в България остават отворени и навръх Великден. Службите трябва да се провеждат при спазване на строги мерки за сигурност и недопускане на струпването на много хора на едно място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

П редприемаме всички мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището с птичи грип в Пловдивска област. След заседанието на  Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на Инфлуенца А в Държавното ловно стопанство в Стряма  областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева увери, че към..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25

Мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище

50-годишен мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище. От пожарната уточняват, че сигналът е подаден минути преди 21 ч. снощи в РДПБЗН – Пазарджик.  Мъжът е с изгаряния от I-ва и II-рa степен на 40% от тялото на горни и долни крайници. Откаран е от екип на ЦСМП – Панагюрище в клиника по изгаряния в гр. Пловдив.  Причината за инцидента..

публикувано на 02.10.24 в 07:10

Ремонтират пътя Костиево - Радиново - Бенковски

Днес започва ремонтът на общинския път Костиево – Радиново – Бенковски, съобщиха от община „Марица“.  Първата копка ще бъде направена на входа на с. Костиево до Стопанския двор .  Проектът е финансиран с 5 949 798 лв.   от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Дължината на трасето е 7,360 км, а срокът за изпълнение - 359..

публикувано на 02.10.24 в 06:24