Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Николай: България не се преклони пред Лукавия!

| обновено на 19.04.20 в 14:56


Негово високопреосвещенство  митрополит Николай оглави пасхалните богослужения за Възкресение Христово в Пловдив.   В  храма „Св.вмца Марина“ той  проведе Вечерня в първия ден на Пасха (Второ Възкресение). 

Възкресението на Исуса Христа е най-великото тържество на вярата, надеждата и любовта!  С вяра живеем и се движим и съществуваме, тази вяра ни дава надежда за спасение!  Синът Божи умря заради нашите грехове за да не униваме, но възкръсна, за да ни дарува вечен живот!  – заяви в словото си Пловдивският митрополит Николай.

Владиката  силно акцентува върху  днешната обстановка у нас и по света. 

Тази година посрещаме светлото Христово Възкресение в много необичайна ситуация! Дават ни се знаци. Вярващите хора, православният народ вижда знаците и разбира как те трябва да се тълкуват.  В дните, когато целият православен християнски свят се подготвяше да посрещне Христовото Възкресение,  Лукавият се нахвърли срещу църквата с невиждана ярост!  Използвайки някакъв вирус, чиято поява в крайна сметка вероятно е следствие от човешка немарливост.  

Митрополит Николай отправи остри думи срещу опитите за натиск върху Църквата заради извънредното положение. 

Той, Лукавият, поиска да се забрани на църквата да дава, а на хората – да приемат Светото причастие, тялото и кръвта Христови.  Да се спре отслужването на Светата Божествена литургия, или поне без присъствието на Божия народ! Зацелта – да се затворят храмовете.  И най-голямата гавра – църковната йерархия сама да поиска  затварянето на храмовете!  Но ние знаем, че с Възкресението си Исус Христос е победил Лукавия, и ще го побеждава до последно!  

Но този път Дяволът надмина себе си – той се опита да накара Църквата да се отрече от тайнствата, от Исус Христос, от Истината,  в която вярва и която проповядва!  С това трябваше да бъдем принудени да признаем, че земната смърт е окончателен край, че с нея приключва всичко и че следователно, няма Възкресение.  Лукавият поиска Църквата да ликвидира сама себе си.  Както се казва – „добър“  опит, но отново не успя! Защото победителят на смъртта, възкръсналият наш Спасител ни каза: „Ще съградя църквата си и портите Адови няма да и надделеят!“ - високо произнесе  владиката. 

Братя и сестри, земната смърт изобщо не е страшна! Тя е просто част от пътя, който всеки трябва да извърви, за да постигне живот вечен.  И Исус Христос го доказа.  Защото той, Спасителят е с нас през всички дни, до свършека на света.  

Пловдивският митрополит изтъкна като горд пример решението на Светия синод да не затваря храмовете и емоционално похвали българското правителство и лично премиера Бойко Борисов, че са проявили мъжество и не са се огънали под натска  на страха. 

Други църкви не издържаха. Сами се затвориха и спряха да преподават  Светото причастие. Единственото обяснение за това е – от страх. Българската православна църква не се отказа от тайнствата като отказа да затвори храмовете. 

Българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си, а направи точно обратното! Властта не издаде онази заповед, която мнозина очакваха и не затвори храмовете! - възкликна дядо  Николай. 

Бог вижда всичко това и ще запази България. Църквата и държавата показаха на българския народ, че трябва да сме единни, че не бива да се страхуваме и трябва да имаме вяра в Бога и в себе си.  Това ако имаме, всичко останало ще се нареди!  - завърши словото си митрополит Николай. 

Бог да ни благослови, Бог да пази България!

Честито Възкресение Христово!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08