Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

д-р Костадин Сотиров:

Няма да има струпване пред кабинетите на джипитата

В програма "Ден след ден" на Радио Пловдив разговор с д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Той говори за това имат ли готовност общопрактикуващите лекари да провеждат възобновените детски и женски консултации и задължителни имунизации.

От днес, 21 април, се възобновяват плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации и плановият прием в лечебните заведения. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването от 20 април 2020 година.

Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи. 

Детските консултации и дейностите, свързани със задължителните имунизации, ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети. Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове. 

Д-р Сотиров каза, че организацията по места вече се случва. Лекарите се справят с графика и до четвъртък всички ще правят консултации и имунизации. Нашите практики са организирали своя график и имат възможност за прегледите. Много е трудно да има общо правило, но е важно да има осигурена възможност да не контактуват болни и здрави деца, смята още д-р Сотиров. Той посъветва: Добре е да има час за всеки, който има намерение да проведе консултация, или ваксинация за детето си.

В заповедта на министър Кирил Ананиев има текст: да се направят имунизации за бебетата, това са на втори, трети и четвърти месец от раждането, както и за бебета на 1 година и 1 месец.

От заповедта са изключени реимунизациите, подчерта д-р Сотиров. Той очаква уточняване на това дали да се правят двете реимунизации по календара на МЗ.

Виси и все още се чака решение имунизацията за морбили при 12 годишните деца. Тя също е много важна, защото идват деца от чужбина, подчерта д-р Сотиров. Той не очаква да има струпване на много пациенти, защото има принцип на работа със записани часове.  

Точно това предварително уведомяване на лекарите гарантира да не се заразяват децата и възрастните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18