Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има връзка между загубата на природа и възхода на пандемиите

По случай Деня на Земята WWF призовава да се погрижим за нашия общ дом

Има ясна връзка между загубата на природа и възхода на пандемиите. Това твърди научен доклад на Световния фонд за дивата природа WWF, тиражиран в днешния 22 април – Световен ден на Земята. Документът е озаглавен „Загубата на природата и възходът на пандемиите“.

Може ли и как човечеството да намали риска от бъдещи пандемии? Какви са стъпките в грижата за общия ни дом – планетата Земя?  Говорим с Константин Христов от най-голямата организация за опазване на природното богатство WWF.

Екоактивистът заяви, че ситуацията е доста сериозна и в това, че докладът излиза точно в момент на пандемия, това е положителна страна, за да се замисли как днес вредим на земята. Свръексплоатацията на която подлагаме Земята стои в основата на различни нови заболявания.

Пандемията от Ковид-19 тръгна от животинския пазар в Ухан, Китай. Не е ясно кой животниски вид е пренесъл заразата, предполага се за един вид прилеп. Аз не мога да коментирам в кой континент има повече заразени хора, но например за Африка можем да се радваме, че няма зараза, защото здравната система там не е на много високо ниво, посочи Христов. По неговите думи от WWF призовават да не се унищожат дивите животни и организират кампании в защита на дивата природа. 

Ако успеем да осигурим минимален комфорт на животните да съществуват в техните зони, то няма да сме свидетели на зарази, посочи още Константин Христов. Според него идва ключов момент - как ще поемем по пътя на възстановяването.

Зоонозните заболявания или тези, които се предават от животни на хора, са сред най-големите заплахи за здравето

Според Световната здравна организация над 60 % от човешките патогени са със зоонозен произход. Те причиняват милиони смъртни случаи всяка година и водят след себе си тежки социално-икономически последици, допринасяйки значително за трайната бедност в някои региони. 

Световната банка изчислява, че икономическата тежест на едва шест зоонозни заболявания възлиза на 80 млрд. долара за 12 години.

По повод на Зелената сделка, която може да се инициира в Европа Христов смята, че социално-икономическите фактори трябва да са свързани с околната среда. Страната ни е малка икономика и може лесно да се преструктурира, заключи Христов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35