Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемията е провокация за биосигурността и технологиите

Подготвени ли са Пловдив и научната общност да се справят с предизвикателствата на времето? На каква експертиза можем да разчитаме за преодоляване на последствията от епидемиологичните кризи? Доц. д-р Атанас Владиков, преподавател по европейска икономика в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Темата за коронавируса повдигна въпроса за биосигурността, биоикономиката и биотехнологиите. Той дойде неочаквано за света и за нашата страна. Но на мене обаче ми се струва, че в България има доста сериозна експертиза, особено сред медицинските среди и т.н. науки за живота.

Страната ни е член на ЕС вече  13 години. Закупена е качествена съвременна техника по стандарти от Германия, Швеция, Италия и Франция. Много от нашите болници – държавни и частни, са оборудвани с качествена апаратура и  български експерти  докладват по  конференции, провеждащи се на високи научни нива.

Физици, химици, микробиолози, медици съставят един много добър потенциал, който може да разгърне при целенасочена държавна политика и сериозно институционално синхронизиране на научния фактор, сериозно експертно присъствие за страната ни в борбата с този тип епидемиологични кризи.

Доц. Владиков подчерта, че идва ново поколение кризи. Те ще се проявяват и ще мутират.

Той припомни, че Лидер в проекта по изграждане на първия по рода си в страната Център по персонализирана иновативна  медицина в страната е МУ- Пловдив, в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски“ и БАН.

Те  мобилизираха  много сериозен научен и експертен потенциал и действат да бъде закупувана сериозна модерна апаратура от САЩ, Швеция и Япония.  Благодарение на тази синхронна политика и европейските проекти, ПУ и Центърът за върхова наука  и технологии навлизат в авангардния ешелон на науката и научните изследвания.

Доц.Владиков е категоричен, че ние вече имаме капацитета за навлизане и за равен диалог с европейски и международни колегии в тази област на научното познание.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Нагъл предизборен бюджет и малки пенсии

Оценка слаб 2 даде за предизборния бюджет за 2021г.  Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика. Нарече го и безотговорен. А даваните на пенсионерите по 50 лева  месечно до март, определи като щедро раздавне, но това е на всички нива. Конкретно за размера на пенсиите експертът каза, че е съгласен с..

публикувано на 21.10.20 в 16:44

Правителствата наказват хората с нелогични анти-ковид мерки

Нелогично от медицинска и научна гледна точка е решението да се носят маски на открито, коментира пред Радио Пловдив доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН   "Дискотеките, заведенията ще продължат да работят, а когато хората влязат в тях ще трябва да си ги свалят, което прави тази мярка..

публикувано на 21.10.20 в 16:26

ОУП трябва ясно да защити екологичното бъдеще на Пловдив

Това е една от тезите, които ще отстояват общинските съветници от ДБ при обсъждането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив.  Днес те организират среща с експерти и граждани в Дома на културата.  На форума мнения ще споделят арх. Антоанета Топалова - специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен..

публикувано на 21.10.20 в 11:51

Липсата на адекватен разговор за Ковид-19 поощрява невежеството

Центърът за анализ и кризисни комуникации публикува критична позиция за начина, по който управляващите артикулират  ситуацията с Ковид-19.   У нас налице реално се развиват три кризи: здравна, икономическа и политическа, отбелязва анализът. И прави извод, че и трите водят до упадък на доверието в институциите.  Опасната тенденция, изведена от..

публикувано на 21.10.20 в 11:14

Ресторанти и клубове не приемат нови ограничения за бизнеса им

Днес предстои среща на Областния кризисен щаб - Пловдив със собствениците на ресторанти и нощни заведения. Темата е възходящия ход на заразата с коронавирус и противоепидемичните мерки. В аванс за коментар по темата потълсихме мнението на двама представители на бранша.  Деян Найденов управлява 11 нощни заведения в Пловдив. Той твърди ,   че няма..

публикувано на 21.10.20 в 09:35