Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинфекцират Три водици, където има трима с коронавирус

Кметът на община Стамболийски е готов да въведе вечерен час и КПП-та в селото

Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев
Снимка: Радио Пловдив


В село Три водици от днес започва дезинфекциране по домовете и улиците във връзка с трите случая на заразени с коронавирус. 

Кметът на община Стамболийски, към която е селото, Георги Мараджиев съобщи, че пръскането с дезинфектант ще се прави по два пъти дневно, а с помощта на полицията ще се засили и контролът за носене на маски, както и предотвратяване на събиранията на хора. 

Ако броят на заразените обаче продължи да расте, Мараджиев заяви говотвност и за най-строги мерки  в селото: 

"Ако ситуацията се влоши, съм готов  за въвеждане на вечерен час и дори  контролиран достъп за влизане и излизане от Триводици, както  и всичко, което касае здравето и живота на хората. Всичко, което предприемем ще бъде съгласувано с Националния оперативен щаб и с Областния кризисен щаб". 

От събота в общината пръскането с дезинфектант на обществените места ще става с машина. 

 Пазарът ще продължи да бъде затворен, но земеделските производители, регистрирани с постоянен или настоящ адрес на територията на общината, ще могат да продават продукцията си на тротоара пред домовете им без да плащат тротоарно право, съобщи още Мараджиев. 

За целта няма да се изисква разрешение от общината.

Държавата трябва да подпомогне общините в страната, тъй като поради липсата на приходи в ситуацията на извънредно положение, те вече са пред капиталов колапс, призова кметът на общ. Стамболийски. 

По думите му, най-подходящата за момента мярка е отпускането на безлихвени кредити с поне 3-годишен гратисен период

Тези пари са необходими за разплащане с доставчици на основни стоки и услуги, а не за вътрешно харчене като заплати или други. Така те практически отново ще се влеят в икономиката, за да не фалират самите доставчици на общините, обясни Георги Мараджиев. 

Писмо с това и други конкретни предложения Сдружението на общините е изпратило до финансовия министър Владислав Горанов. 

Отговор кметовете очакват през идната седмица, добави Мараджиев. 

В нея, освен трите случая в село Три водици, има и един в град Стамболийски.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се гората край панагюрското село Априлци

Пожар пламна в района на панагюрското село Априлци.  Горят горски масив и сухи треви около него. На мястото са всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки. За гасенето се активират и доброволци от цялата Пазарджишка област, съобщи..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52