Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тв интервюто на Гергов изправи БСП-Пловдив срещу Нинова

| обновено на 23.04.20 в 16:14

Зад областния лидер на БСП Георги Гергов застана Изпълнителното бюро на партията в Пловдив. В разпространена до медиите позиция от там заявяват, че „в позицията на четиримата депутати прозира нещо по-дълбоко и нелицеприятно, мотивирано от собствен интерес“.

В становището на местната организация се изразява надежда, че правото на лично мнение все още не е забранено от лидера на партията Корнелия Нинова.

Местната организация критикува и парламентарното поведение на левицата в кризата, като определя не само като унижение, но и самоунижение.

Това повдига въпроса за качеството и капацитета на хората, които сме изпратили да ни представляват.

Вместо да губят време в пространни съобщения до медиите с характер на осъдителни присъди, можеха да работят по преките си задължения да бъдат практически алтернатива, а не псевдо такава – се казва още в позиция на социалистите от Пловдив.

Сред подписалите декларацията са депутатите Георги Търновалийски и Теодора Халачева, лидера на общинската организация Красимир Трифонов, председателя на групата общински съветници Николай Радев, съветници, петима районни председатели, с изключение на Десислава Йорданова, която оглавява организацията в "Западен" и е дъщеря на депутата д-р Георги Йорданов. 

Ето текстът на цялата декларация:

Във връзка с разпространената позиция на депутатите от Пловдив-област: Веска Ненчева, Манол Генов и Димитър Аргиров, и на пловдивския народен представител Георги Йорданов, заявяваме следното:

Парламентът трябва да работи конструктивно, дисциплинирано, давайки пример за институционална отговорност. Опозицията е призвана да бъде ярка, смислена и адекватна на времето и пространството, вместо охотен съучастник в превръщането на Народното събрание в цирк. Пряката работа на народното представителство е законотворчество, а не вътрешнопартийни интриги. Чрез законодателни инициативи депутатите материализират политическо поведение, а не участват в сплетни, за да направят добро впечатление на националното ръководство. Никой никъде и никога не е отричал парламентарния характер на републиката, най-малко областният председател  на БСП, затова в позицията на четиримата прозира нещо по-дълбоко и нелицеприятно, мотивирано от собствен интерес.

Един политически лидер като др. Гергов има право и на политическо, и на лично мнение. Макар че в конкретния случай той изрази единствено и само персонална оценка по повод взетите мерки в условията на пандемия. Надяваме се, че личното мнение все още не е забранено в БСП от другарката Нинова.

Парламентарното поведение на нашата група не е унижение, а самоунижение, особено с предложението, на което президентът дори наложи вето. Това повдига въпроса за качеството и капацитета на хората, които сме изпратили да ни представляват. Вместо да губят време в пространни съобщения до медиите с характер на осъдителни присъди, можеха да работят по преките си задължения да бъдат практически алтернатива, а не псевдо такава.

Етикетите „самоовластяване“, „тоталитарност“ и „слугинаж“, които употребяват другарите депутати, само потвърждават втория план на тяхната медийна изява. Всеизвестната е максимата, че най-добрата защита е атаката, затова ясно разбираме какво се крие зад акта им. Да се измести темата, да се постави друг акцент в общественото пространство, за да се скрият реалните процеси, които вървят под повърхността. А тези процеси се очертават от кръг въпроси като:

1.  Защо БСП в парламента непрекъснато е в режим на махленски скандали?

2.  Защо БСП в парламента постоянно предпочита конфликтното поведение?

3.  Защо предложенията на БСП в парламента не са реално и обективно алтернативни?

4.  Защо популизмът е взел връх в реториката на парламентарните говорители?

5.  Защо демагогията е предпочитаната линия на поведение в парламентарната група пред диалог с единствена грижа – състоянието и перспективите на България и българите?

6.  Кой и защо има интерес от това поведение?

7.  Кому е изгодно това състояние на опозиция с ниско качество на законодателни инициативи?

8.  Кой умишлено държи парламентарната група в тази кондиция? Защо я държи?

Отговорите на горните въпроси дават основание за обоснованото предположение, че договорки, колабориране и „заиграване“ с ГЕРБ има, но то не е в Пловдив. Адресът е в столицата и кабинетът е на „Позитано“ 20, където властва принципа „Разделяй и владей“.

В заключение – медийните постановки на четиримата другари депутати именно са откровен слугинаж, подчинен на лична изгода с надеждата да им бъде осигурен още един мандат на депутатските банки. Ако бяха използвали времето и усилията си, отделени за реакция срещу областния председател, в пряка законодателна работа, вероятно БСП щеше да бъде действената алтернатива, която претендира, че е. Ако бяха отделили и време да бъдат сред хората, щяха да разберат настроението и мнението им. И това са критичните бележки в писмото на др. Гергов до членовете на Националния съвет. За разлика от четиримата другари депутати, той не си позволи да го оповести в медиите, защото както каза и в интервюто си, вътрешнопартийните теми са за партийните форуми. Тази ремарка отбягва на другарите депутати, защото поставената им задача е да инициират конфликт на партийния терен. Изпълнението на тази задача, както знаем всички, носи точки пред националното ръководство. Този терен е познат и безопасен, поради което предпочитан за играчите, на които липсват мащаби и хоризонти за правене на политика в интерес на обществото.

И съвсем накрая – към другарите депутати: Разбираме мотивацията ви, но поне избягвайте да говорите за достойнство и чест, защото това не са празни думи! Но, ако може, не участвайте в стратегията за отслабване на партията и превръщането й в посредствена опозиция.

Ние, членовете на Изпълнителното бюро, единодушно се обявяваме за консолидацията вътре в Партията; ще се противопоставим на всички опити за вътрешнопартийно разделение и взаимно противопоставяне. Точно такава е основната идея от позицията на др. Гергов, а тя се съдържа в думите му : „В условията на криза политиците трябва да се обединяват, да дават предложения и решения, а не да търсят дребни политически дивиденти“.

Приета с Решение № 196 на Заседание на ИБ от 23.04.2020 г.

ИБ на БСП – Пловдив:

Красимир Трифонов, председател на ГС на БСП - Пловдив

Николай Радев, зам.-председател, председател на ППГОС в ОбС - Пловдив

Теодора Халачева, зам.-председател, народен представител

Георги Търновалийски, член, народен представител

Димитрина Вакрилова, секретар „Организационни дейности“

Петя Манева, секретар „Финанси“

Нина Чавдарова, член, Медийна политика

доц. Ангел Иванов, член, зам.-председател на ОбС - Пловдив

д-р Любомир Паунов, член, координатор на МО на БСП - Пловдив

Тодор Стоилов, член и председател на РС - Централен

д-р Атанас Баташки, член и председател на РС - Северен

Добромира Тошева, член и председател на РС - Тракия

инж. Йордан Василев, член и председател на РС - Източен

Костадин Беларев, председател на РС - Южен




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02