Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джамиите остават затворени за ифтар по време на Рамазан

Всеки ден в Пловдив ще бъде раздавана храна на 150 човека. Това съобщи председателят на Мюсюлманското настоятелство  Ахмед Пехливан.

 Всяка година по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, Районното Мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство организират в двора на „Имарет джамия“ или пред Джумая джамия вечери ифтар, на които се канят представители на всички етнически общности и вероизповедания в града.

Тези дни джамията ще остане затворена за вярващите, за да се спазят наложените епидемиологични мерки по време на извънредното положение. От мюсюлманското настоятелство са създали организационен екип, който ще доставя храна по домовете на самотни хора, възрастни и нуждаещи се, както и на вярващите, които постят през светлата част на деня. 

За мюсюлманите това са седмици на опрощение, покаяние и милосърдие, време на съпричастност към хората в нужда. От зазоряване до залез те се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и интимни отношения. Не пият дори вода.

Традиционно представители на бизнеса дават вечери ифтар за 150 човека в Пловдив. Сега всички те ще имат възможност да дарят средства, с които да се приготви храна, която ще бъде раздавана в пакетирани подноси за еднократна употреба, при строго спазване на хигиенните изисквания.

Със заповед на Главното мюфтийство са отменени и традиционните петъчни молитви. За да се предотврати струпването на много молещи се на едно място, общите моливи също са забранени. Повечето от тях ще се предават по интернет. 

На болните и на лицата над 60 годишна възраст се отказва достъп до джамиите от първите дни на извънредното положение. На електронно табло на централния вход на Джумая джамия в Пловдив се излъчва надпис на няколко езика, който призовава вярващите мюсюлманите да останат по домовете си по време на целия месец Рамазан.

От началото на епидемията не спират да се раздават и помощи на жителите на Столипиново, съобщи още Ахмед Пехливан, който е и председател на „Йешилай България“. От сдружението на българските и турски бизнесмени „Бултиш“ предоставиха дезинфектанти и храни от първа необходимост на хората от "Регионална организация на слепите", които живеят в един от най-критичните райони на Пловдив. 

Даренията бяха осигурени в навечерието на най-големия християнски празник Великден, в знак на съпричастност и надежда за хората в най-затруднено положение, без значение от религиозната им и етническа принадлежност.

Желаещите могат да дарят средства за храна за двама, трима или 10 човека по време на целия месец Рамазан, който тази година е от 24 април до 23 май.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Двама мъже и жена са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване на имотна вреда. Спрямо един от задържаните е..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще посети Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани от..

публикувано на 26.04.24 в 08:51