Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП предупреди за фиктивни сайтове, предлагащи защитни средства за COVID-19

| обновено на 24.04.20 в 10:48
Снимка: DPA

Чуждестранни фирми се изградили мрежа от няколко фиктивни компании и сайтове в интернет, чрез които предлагат медицинско оборудване за защита от  коронавируса, предназначено за здравни работници, съобщават от МВР.

Според  данните, след  авансово превеждане на  70% от средствата в сметки в Белгия и Великобритания, парите се изтеглят и преместват в други сметки в Португалия, Белгия, Великобритания и Китай, а доставките никога не пристигат. 

От ГДБОП уточняват, че домейн имената на измамните сайтове са така специално създадени, че изглеждат близки/подобни на реално съществуващи фармацевтични компании и официални страници, а логата им са присвоени или изкопирани. 

До момента са установени повече от 20 жертви на измамата от три европейски държави, които са загубили над 110 000 евро.

Идентифицираните до момента фиктивни компании са следните: MSN PHARMA LTD; MSN PHARMA GLOBAL; MSN SOLUTIONS; MSN GROUP OF COMPANIES; MEDICAL  LEASE.; SANTE PUBLIQUE FRANCE

Използваните домейн имена са следните: msngloballtd.com; msnbgloballtd.com; oxyline.com; oxylinepharma.com; goldmedical.fr;  santepublique–france.fr.

Представители на български фирми, които са имали поръчки, контакт или разпознават като контрагент някоя от споменатите фирми, могат да се обърнат и да сигнализират в отдел „Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ - https://www.cybercrime.bg/bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Последен ден за промени в състава на регистрираните коалиции

Партиите и коалициите могат да подават заявление в Централната избирателна комисия за извършване на промени в състава или в наименованието на регистрирана коалиция до 17:00 ч. днес. Това се посочва в хронограмата на ЦИК за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни. На  брифинг на 30 април..

публикувано на 04.05.24 в 08:17

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.  Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни..

публикувано на 04.05.24 в 07:56

Десетки миряни посетиха храмовете в Пловдив на Разпети петък

Десетки пловдивчани се стичат в храмовете в Пловдив в най-тъжния ден от Страстната седмица – Разпети петък.  Това е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос за изкупителна жертва за греховете на човечеството.  В деня на разпятието не се служи Света литургия. Затова днешният ден в храмовете започна с извършване на богослужение,..

обновено на 03.05.24 в 15:21

Цвета Караянчева води листата на ГЕРБ в Пловдивска област

Освен листата на ГЕРБ в Пловдивска област, Цвета Караянчева води и листата в Кърджали за предстоящите парламентарни избори. Екатерина Захариева е начело на листата в Пазарджик, а Красимир Събев в Смолян. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води листата в Пловдив.

публикувано на 03.05.24 в 15:21

Започва последният етап от ремонта на ул. "Д-р Г. Странски"

Започва последният етап от ремонта на ул. „Д-р Георги Странски”. Последният четвърти етап от реконструкцията на ул. „Д-р Георги Странски” започва на 7 май.  До 9 юни се предвижда да бъде изцяло обновен участъкът от ул. „Коста Паница” до ул. „Генерал Радко Димитриев”. За този период от време пътната отсечка ще бъде затворена да движение на моторни..

публикувано на 03.05.24 в 13:40