Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата "Топъл обяд у дома" стартира в Пловдив

Снимка: БНР

Община Пловдив стартира целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. Тя се финансира от Агенцията за социално подпомагане и ще обхване най-уязвимите лица в настоящата извънредна ситуация на пандемия от коронавирусна територията на града. 

Ще бъде осигурена топла храна на 250 души от целевите групи, която ще бъде доставяна до дома на потребителите. Програмата се реализира в периода от 1-ви май до 19 юни 2020 г. Община Пловдив е една от първите, която изготви проект по тази програма и получи одобрение за отпускане на средства.

По програмата могат да кандидатстват следните целеви групи:

•Хора с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина -при подадени данни от РЗИ.

•Уязвими хора, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната

•Хора, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Записвания и сигнали за граждани от целевите групи, можете да подавате на телефона на дирекция „Социални дейности“ - 032/ 623 714.

В община Пещера подновиха работа кухните на детски градини, които бяха спрени заради извънредното положение. В тях ще се приготвя топъл обяд за хората в нужда.

Продуктите ще се осигуряват от дарители, а доставката ще се извършва от доброволци:

"Направихме една социална трапезария, която ще работи в рамките на 20 дни, след което тази социална трапезария от 27-и започва кухнята, която е топлият обяд, и ще продължи още 33 дни, така че 53 дни общо ще храним 200 души на територията на община Пещера с топъл обяд".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им. Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимен

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24