Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестарт на обучението или протест искат автоинструктори

Като хора, които живеем в тази държава и искаме нещата да минат с възможно по-малки рискове за всички,  спазваме стриктно изискванията, въведени от Правителството и от НОЩ. Това заяви Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

За съжаление обаче, попаднахме в най-лоша позиция от две гледни точки. Потърпевши се оказаха нашите ученици, които започнаха обучение в началото на годината, но нямаха възможност да се явят на изпит, за да защитят придобитите в този период знания и навици.

И на второ място, самите учебни центрове, които в началото на всеки месец дължат средства, които трябва да платят за различните видове задължения в процеса на обучение. Те са от порядъка между 5 и 8 хиляди лева. Това включва самите данъци, гражданската отговорност на автомобилите, осигуровките. Нито една от приетите мерки  от Правителството до момента, не включваше обучението на водачи на моторни превозни средства.

По думите на Иванов,  учениците в авто-мото  школите настояват да получат  обратно внесените досега от тях такси.

Това не се отчита от никого. Министърът на транспорта дори прехвърли топката  към ДАИ.

Премиерът разрешава да се работи, но някой друг забранява това, въпреки че авто-мото школите не попадат в рисковата група. Аршинът, с който държавата мери,  не е еднакъв за всички и нашата тояга е по-дебела и по-дълга, отколкото за останалите.

Ние имаме готовност да работим със специални облекла и да спазваме мерките и настояваме  за две неща. Първото е за рестарт на обучението, което да бъде на два етапа. От началото на следващата седмица да започнат изпитите - от 4 май. А след това от 10-ти да се възстанови работата ни при спазването на специфични правила.

Иванов уточни още, че във вторник предстои среща на бранша с представители на Министерството на транспорта, за да бъде взето конкретно решение за бъдещите им действия. Възможностите са или обявяване на протестни действия на 6-ти май или избор на по-мек вариант за кандидатстване за финансиране между 3 000 и 10 000 лв.

Цялото интервю – от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33