Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани тръгнаха на разходка в парка

| обновено на 27.04.20 в 13:33
7
На разходка в Цар Симеоновата градина
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

От рано сутринта екипите на „Градини и паркове” ограждат със сигнални ленти хиляди пейки в деветте зони на Пловдив, които след вчерашната заповед на министъра на здравеопазването и последвалото решение на Общинския кризисен щаб от днес са отворени за разходки. Това съобщи директорът на общинското предприятие инж. Георги Николаев.

По думите му само в Цар Симеоновата градина броят на пейките е над 300. Всяка от тях се огражда, за да не забравят гражданите, че сядането е забранено. Ограничен е достъпът до пейките, детските и спортни съоръжения и на всички други места, където разходките на част от гражданите са разрешени – Младежкият хълм, Бунарджика, Сахат тепе, парковете „Лаута” и „Рибница”, Гребната база с прилежащата дига и алеите по двата бряга на река Марица.

От районните кметства на „Централен”, „Тракия”, „Северен” и „Западен”, на чиито територии се намират предвидените за разходки зони, подготвят точните маршрути. Важно е да се спазват инструкциите и хората да се движат по алеите плътно вдясно по посока на движението, да носят предпазни маски и най-вече – да спазват дистанция от 2,5 метра между семействата.

От Общинския кризисен щаб напомнят, че времето между 9:30 и 18:30 ч. е предвидено за разходки на деца до 12-годишна възраст, които са придружени от родителите си, както и за бременни жени. В останалото време зоните могат да се използват от собствениците на домашни любимци и индивидуално спортуващи.

Забранено е карането на велосипеди само на Гребната база, за да няма струпване на хора. Придвижването с колела е без ограничение по останалите велоалеи в града.

Точно в 9.30 часа в Цар Симеоновата градина имаше не повече от четирима родители, които бяха предимно с бебета, видя репортер на Радио Пловдив. Полицейските ленти, които ограничаваха достъпа до парка не бяха премахнати повече от час, а това наложи родителите с малки деца да преминават под тях. В парка имаше абсолютна дисциплина. Присъстващите там бяха с маски, спазваше се и задължителната дистанция от над 2 метра.

Млада майка с бебе на 9 месеца и момиченце на четири години беше сред първите, които посетиха днес Цар Симеоновата градина: Първи бяхме в 9.30 часа тук. Добре се чувстваме. Не очаквах, че ще падне забраната за посещение в парковете. Но така с маски, свиква се, обясни младата жена. Тя не скри опасенията си, че ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус след като се отворят парковете:  Имам опасения, защото ние не сме много дисциплинирани. Затова идваме рано сутринта в градината, когато няма много хора.  Четиригодишната Ния призна, че с радост идва в парка: Чувствам се добре, ще карам ролери.

В Цар Симеоновата градина преобладаваха бащите с малки деца. Крайно належащо беше да се отворят парковете за родители с малки деца, защото няма нищо по-ненормално от това да ги затвориш в такова хубаво време, обясни млад баща, който разхождаше бебето си и използваше времето да спортува. 

Имаше и случайни минувачи, които не попадат в категорията родители с деца до 12- годишна възраст, но те бързо се отказваха от намерението си да минат през парка. Сред тях беше и 94 годишен пловдичанин: Само минавам. Няма да се отбивам.Като стоя вкъщи и съм спокоен, издържам засега. 

Точно в 10 часа и 17 минути лентата на входа към бившата руска книжарница бе свалена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24