Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани тръгнаха на разходка в парка

| обновено на 27.04.20 в 13:33
7
На разходка в Цар Симеоновата градина
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

От рано сутринта екипите на „Градини и паркове” ограждат със сигнални ленти хиляди пейки в деветте зони на Пловдив, които след вчерашната заповед на министъра на здравеопазването и последвалото решение на Общинския кризисен щаб от днес са отворени за разходки. Това съобщи директорът на общинското предприятие инж. Георги Николаев.

По думите му само в Цар Симеоновата градина броят на пейките е над 300. Всяка от тях се огражда, за да не забравят гражданите, че сядането е забранено. Ограничен е достъпът до пейките, детските и спортни съоръжения и на всички други места, където разходките на част от гражданите са разрешени – Младежкият хълм, Бунарджика, Сахат тепе, парковете „Лаута” и „Рибница”, Гребната база с прилежащата дига и алеите по двата бряга на река Марица.

От районните кметства на „Централен”, „Тракия”, „Северен” и „Западен”, на чиито територии се намират предвидените за разходки зони, подготвят точните маршрути. Важно е да се спазват инструкциите и хората да се движат по алеите плътно вдясно по посока на движението, да носят предпазни маски и най-вече – да спазват дистанция от 2,5 метра между семействата.

От Общинския кризисен щаб напомнят, че времето между 9:30 и 18:30 ч. е предвидено за разходки на деца до 12-годишна възраст, които са придружени от родителите си, както и за бременни жени. В останалото време зоните могат да се използват от собствениците на домашни любимци и индивидуално спортуващи.

Забранено е карането на велосипеди само на Гребната база, за да няма струпване на хора. Придвижването с колела е без ограничение по останалите велоалеи в града.

Точно в 9.30 часа в Цар Симеоновата градина имаше не повече от четирима родители, които бяха предимно с бебета, видя репортер на Радио Пловдив. Полицейските ленти, които ограничаваха достъпа до парка не бяха премахнати повече от час, а това наложи родителите с малки деца да преминават под тях. В парка имаше абсолютна дисциплина. Присъстващите там бяха с маски, спазваше се и задължителната дистанция от над 2 метра.

Млада майка с бебе на 9 месеца и момиченце на четири години беше сред първите, които посетиха днес Цар Симеоновата градина: Първи бяхме в 9.30 часа тук. Добре се чувстваме. Не очаквах, че ще падне забраната за посещение в парковете. Но така с маски, свиква се, обясни младата жена. Тя не скри опасенията си, че ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус след като се отворят парковете:  Имам опасения, защото ние не сме много дисциплинирани. Затова идваме рано сутринта в градината, когато няма много хора.  Четиригодишната Ния призна, че с радост идва в парка: Чувствам се добре, ще карам ролери.

В Цар Симеоновата градина преобладаваха бащите с малки деца. Крайно належащо беше да се отворят парковете за родители с малки деца, защото няма нищо по-ненормално от това да ги затвориш в такова хубаво време, обясни млад баща, който разхождаше бебето си и използваше времето да спортува. 

Имаше и случайни минувачи, които не попадат в категорията родители с деца до 12- годишна възраст, но те бързо се отказваха от намерението си да минат през парка. Сред тях беше и 94 годишен пловдичанин: Само минавам. Няма да се отбивам.Като стоя вкъщи и съм спокоен, издържам засега. 

Точно в 10 часа и 17 минути лентата на входа към бившата руска книжарница бе свалена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Земетресение стресна Девин и околността

Силно земетресение малко след 8.30 ч тази сутрин разлюля Девин. Трусът разтърсил земята хоризонтално с бучене. Според данните на НИГГГ-БАН - Секция Сеизмология, епицентъра му е бил между Девин и Пазарджик и е било с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер, на дълбочина 5 км.  Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер, на..

публикувано на 29.03.24 в 09:58

Искат свалянето на председателя на ОбС в Пазарджик

В пазарджишкият общински съвет е внесено искане за отстраняване на председателя на местния парламент Найден Шопов от ГЕРБ. Предложението е на общинския съветник от коалиция „Заедно за силна община“ с мотив, че Найден Шопов , въпреки, че е бил кандидат за поста, е участвал в гласуването за председател на общинския съвет, което е конфликт на интереси...

публикувано на 29.03.24 в 09:55

В Пловдив отбелязват 20 г. членство на България в НАТО

Кръгла маса, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО ще се проведе във Военния клуб в Пловдив.  Организатор на събитието е Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“.  Освен дискусия за основните приоритети на външната ни политика в края на ХХ век , довела до членството ни в НАТО, ще бъдат представени документални..

обновено на 29.03.24 в 09:03

Бившият районен кмет Ральо Ралев отново на съд

С разпити на свидетели и вещи лица в Окръжния съд продължава делото срещу бившия кмет на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев и двамата негови помагачи.  С тогавашната служителка на кметството Даниела Вълова и бизнесмена Иван Делевски поискали 60 хиляди лв от строителен предприемач за издаване на разрешително за строеж.  Обвинението сочи Ралев..

обновено на 29.03.24 в 09:03

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 29.03.24 в 09:01