Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затвориха ромския квартал в Брестовица, жандармерия следи за реда

Мъж, завърнал се от работа във Видин, зарази цялото си семейство

| обновено на 29.04.20 в 15:04

Движението в ромската махала на село Брестовица беше ограничено след като там беше установено ново огнище на заразата. Мярката е заради потвърдените 13 случаи на COVID-19. В района има засилено полицейско присъствие, а органите на реда следят дали се спазват наложените мерки за ограничаване на заразата. 

"Решението за затваряне на ромския  квартал в селото, където живеят фамилиите с регистрираните 13 болни, е взето след разговор с директора на ОДМВР – Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев", съобщи областният управител Дани Каназирева. 

Това ще е така, докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен.

Става въпрос за две семейства. Член на едно от тях се е завърнал от Германия. 

И двете семейства са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ.

9 от съобщените от НОЩ тази сутрин нови 11 случая на Covid-19 в област Пловдив, са в село Брестовица, община Родопи- Сред тях е и дете на 9 години – без симптоми. "Всичките са контактни на обявените вчера положителни лица от селото", съобщи областният управител Дани Каназирева.

Всички 13 в Брестовица, са хоспитализирани. За съжаление има един починал пациент в болница – мъж на 70 г. с придружаващи заболявания - исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност.

Останалите са под карантина, в добро състояние са и нямат симптоми.

По искане на областния управител още вчера започна тестване на по-широк кръг контактни лица с цел да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички мерки, засилено е и присъствието на органите на реда в селото.

От община Родопи продължават с дезинфекцията. На входа на махалата е поставена и водоноска, заради издадената преди два месеца заповед, че водата в селото е негодна за пиене.

Създаден е „зелен коридор” за коли, които зареждат хранителните магазини в зоната, както и за автомобили със специален режим на движение. 

Рано тази сутрин кметът на община „Родопи” Павел Михайлов беше на проверка в етническия квартал. Той обясни, че хората са спокойни и  няма напрежение сред общността. Всички разбират сериозността на положението и  спазват  указанията на Общинския кризисен щаб. Днес си останаха по домовете, а ако се наложи само един член от семейството отива до магазина”, каза Михайлов. „Новите мерки се въвеждат, за да не се допуска разрастване на епидемията. Затова всички в селото трябва да останат спокойни, да носят задължителните предпазни маски и да не се поддават на паника”, призова кметът.

Днес започна и масова дезинфекция на територията на всички 21 населени места в общината. Специализирана фирма ще обработи главните улици, сградите на кметствата,  детски градини и училищата, както и зоните около кофите за боклук. Обработката ще бъде с препарата тихлорсан, който е хлорна основа от 0,1 % по предписание на РЗИ-Пловдив. Приоритетно екипите ще започнат работа от село Брестовица. 

Интервю с кмета на с. Брестовица Любен Радев може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив. „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34

145 години от приемането на Търновската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. На тези данни през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава. 145 години от изработването и приемането на..

публикувано на 16.04.24 в 07:28

Полицията погна нелегалните гонки и шумните мотори

Пловдивската полиция проведе специализирана нощна акция срещу гонките с автомобили и шумните мотори по булевардите в града. В събота, от 21 часа до 1 часа след полунощ в неделя, са проверени близо 90 коли, 5 мотоциклета и повече от 110 хора.  Съставени са 8 акта и 15 глоби с фиш за нарушения на Закона за движение по пътищата. Нарушителите са ползвали..

публикувано на 15.04.24 в 20:39

От ПП очакват тежка компроматна война преди изборите

Очакваме много тежки компроматни войни по време на предизборната кампания, очакваме всеки ден нашите опоненти да ни вкарват в обяснителен режим. Ние обаче ще се стремим да не влизаме в техния тон, заяви в Пловдив съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков.  Той, както и другият съпредседател на партията Асен Василев, бившият..

публикувано на 15.04.24 в 18:57

Челен сблъсък взе две жертви на пътя за Поповица

Тежка катастрофа с две жертви и сериозно ранен е станала на пътя между селата Чешнегирово и Поповица. Сигналът е получен в полицията в 16.20 ч. По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила от марката „Мазда“, а на място загинали водачите им – мъж и жена. В критично състояние е пътничка от едната кола, която се транспортира..

публикувано на 15.04.24 в 17:13