Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От РУО-Пловдив призовават:

Нека бъдем иновативни и 24 май да е виртуален празник!

Месец май е посветен на инициативите, на талантите, на почит към патроните на училищата

| обновено на 30.04.20 в 11:45

Месец май 2020 година ще бъде посветен на инициативите, на талантите, на почит към патроните на училищата по инициатива на Министерство на образованието и науката и Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

След решението годината да приключи дистанционно за учениците, това прави невъзможно честването на празниците през май в училище.

Българските образователни институции и по време на пандемия остават верни на своето призвание да възпитават в ценности, родолюбие и духовност поколенията, пишат от Регионалното управление на образованието в Пловдив.

От там призовават при възможност да се организират инициативи, свързани с духовността, родолюбието, ценностите, науките и изкуствата. Събитията могат да се осъществяват и през дейностите по интереси.

Училищата работят и над предизвикателството „Онлайн отворени врати“. Да поканим бизнеса да се включи от дистанция, пишат експертите от образователното управление. Те допълват: Нека бъдем иновативни и направим виртуален празник за 24 май. Да споделим празниците на буквите и радостта от грамотността на първокласниците с повече хора, но от екрана на компютъра, телефона или таблета.

По традиция Хуманитарната гимназия, която носи името на славянските първоучители, поставя началото на 10 май. Тъй като тази година това е неделя, честването ще бъде на 11 май. На тази дата през 1851 г. в някогашното Епархийско училище е поставена националната традиция да се отбелязва тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

От Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" в Пловдив ще отбележат датата дистанционно, с рецитал, концерт и гирлянд от цветя, който ще бъде занесен на барелфа на Първоучителите от фирма.

Предстои през следващата седмица на 5 май своята 170-годишнина ще отбележи СУ „Христо Г. Данов” в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и дискусии..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23