Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от МГ-Пловдив са победители в конкурса "Млади таланти"

Двама възпитаници на Математическата гимназия в Пловдив получиха първи награди в Националния конкурс "Млади таланти", съобщиха от Министерството на образованиято и науката. Победителите в конкурса ще получат и парични премии в размер на 1 500 лв.

Със своя проект Димитър Чакъров, който е ученик в 12-ти клас в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, предлага нов поглед към „теорията на числата“. Проектът е теоретичен, а работата си по него той по време на интензивна шест седмична лятна школа.

Йордан Цветков, който също е от МГ „Акад. Кирил Попов“, е конструирал четирикрак робот, който се движи автоматично с помощта на специални невронни мрежи. Проектът му е продължение на този, с който представи България на световното изложение на MILSET в Абу Даби миналата година.

Третият победител е Николай Георгиев е в 11 кл. на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – София. 

Те бяха избрани от жури сред 21 проекта на над 30 участника в области като биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, медицина, физика.

„Важно е да развиваме интереса на младите в областта на науката, защото гласът на учените ще се чува все повече в бъдеще. Науката е полезна, а кризата с разпространението на „Covid – 19“ показа колко важни са учените и тяхната работа за справяне с предизвикателствата, пред които се изправяме“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева в обръщение към участниците в конкурса при онлайн-награждаването.

Победителите ще представят страната ни в Европейското състезание за млади учени, което с планира да се проведе през септември в Испания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

обновено на 05.08.24 в 14:46

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.  В тази връзка РЗИ Пловдив организира..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27