Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Балчев:

Политиката убива този хубав и стар празник -1 май

| обновено на 01.05.20 в 12:18

За употребата на 1 май като ден на труда.  За "свестните и калпавите, и за политическата музика ". Разговор в програма "Точно днес" с историка Владимир Балчев.

По думите му този празник е далеч във времето, може да мине и преди новата ера. Става въпрос за празника на възродената природа, когато зимата си отива и новото се ражда. Пловдивчани са имали обичай да посрещнат изгрева на Слънцето на Бунарджика, те са вярвали, че който посрещне Слънцето ще бъде здрав и ще има успешна година. 

За първи път се появяват данни за този ден през XIX век, посочи още историкът. Казва, че  този празник е стародавен, но не ясно от кога точно води началото си.  През ХХ  век в Пловдив 1 май е бил празник с музика, имало е и трапези. 

 " Но този хубав и  стар празник политиката го убива",казва Балчев и   припомня, че докато през 1924 г.  1 май е забранен и жандармерията гони  отбелязващите го с червени знамена, за да се омаловажи, има  правителствено решение 1 май да е ден на цветята. След 1936 година става и национален празник, цар Борис ІІІ през 1939г.го официализира с указ като държавен празник, " дори  и работниците манифестират с портретите на Цар Борис III и Царица Йоанна, а фабрикантите черпят работниците си  с безплатна храна, поздравяват ги, дори като куриоз е, че министърът на вътрешните работи поздравява работниците" , казва историкът и още:  "Като слушах речта на Хитлер, все едно комунистически лидер произнася слово, политиците винаги заиграват, винаги са такива, но техните игри убиват един празник."  

"След 1944 година, знаем какво стана, и как ни брояха на манифестациите."

"Днес не знам кой празнува, макар че продължава да се чества, но хората са с различни убеждения", казва Балчев и припомня думите на един завърнал се през 90-те години  след дълга емиграция в САЩ българин, който се изненадва, че у нас хората се делят на червени и сини.

"Хората трябва да се делят на светни и калпави. Другото е политическа музика".

Цялото интервю с Владимир Балчев е в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20