Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

79 болни от Ковид в Пловдивска област, оздравели са 35 души

Двама пациенти с Ковид 19 са били екстубирани днес в две пловдивски болници – УМБАЛ "Каспела" и УМБАЛ "Пълмед". Това обяви областният управител и председател на областния криизсен щаб Дани Каназирева.  Директорът на болница "Каспела" проф. д-р Илиян  Дойков допълни, че болният в неговото лечебно заведение е бил интубиран 26 дни. "Той разказва интересни преживявания, почти е ориентиран какво се е случило с него". 

От началото на заразата в пловдивска област от шест интубирани пациенти с ковид 19 четирима са вече екстубирани, 1 продължава да е на интензивно лечение и само една пациентка – възрастна жена от Хисаря - е починала.

Общият брой положителни проби в Пловдив област от началото на заразата е 79. 37 от случаите са в община Пловдив. Следват Родопи с 31, Стамболийски с 4, Карлово, Кричим и Хисаря с по 2 и в Калояново -1. В Брестовица, където има огнище на заразата, болните от коронавирус остават 26. "Няма нови заболели медици, а от всички заболели 12, общо 10 са напълно излекувани", увери Дани Каназирева.

19 са хоспитализираните към този момент с коронавирус, сочат още от щаба. Девет са в УМБАЛ "Св. Георги", трима в "Каспела", шестима в "Пълмед" и един в болница "Света Анна", база на "Света Каридад". 

Дани Каназирева обяви, че оздравелите от заразата са общо 35, а свободните легла в областта - 440,  като от тях 75 са интензивни.

В четвъртък се очаква да заработи дежурен кабинет за Ковид 19 в Карлово. Нормализира се и обстановката в болниците по отношение на плановия прием и прегледите, различни от коронавирус. А в средите на медиците няма напрежение заради раздаването на 1000 лева бонус за работещите на първа линия със заразата, декларираха участниците в щаба.

От там съобщиха още, че ексепртите организират изследвания на персонала и настанените в домовете за възрастни хора и за хора с увреждания в Пловдивска област и вече е готов списъкът с тях. Предстои да се обяви началото на изследванията.

По данни на РЗИ картината на острите респираторни заболявания и грипа в пловдивска област е твърде променена. Това, според експертите, се дължи на ограничителните мерки, които са оказали влияние и върху тези заболявания. Затова заболяеваемостта от ОРЗ и грип за последните две седмици е в пъти по-малко от обичайното.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се гората край панагюрското село Априлци

Пожар пламна в района на панагюрското село Априлци.  Горят горски масив и сухи треви около него. На мястото са всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки. 

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52