Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсъждат мерките, оставащи след края на извънредното положение

| обновено на 05.05.20 в 10:09

Днес в Народното събрание ще бъде внесен законопроект, с който се регламентират част от нормите, въведени със Закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май.  

Министърът на финнасите Владислав Горанов вече обяви, че извънредното положение няма да се удължава.  В тази ситуация обаче не се отменят мерките за борба с коронавируса. 

С предложения от управляващите законопроект се делегират повече права и отговорности на министъра на здравеопазването за мерки  в посока облекчаване или евентуално при преодоляването на рисковете около пандемията, уточни Горанов.  

Продължават да действат и мерките за справяне с икономическата криза – главно програмите на социалното министерство.  

Предлага се и да няма и външно оценяване на 4 и 10 клас. След 13 май се възобновява и пълната работа на съдебната система. 

Частните съдебни изпълнители обаче няма да могат да налагат запори за определен период от време. 

Допълнителни мерки в условията на пандемията ще обсъдят на съвет коалиционните партньори в управлението ГЕРБ и Обединени патриоти.  НФСБ и ВМРО вече внесоха в парламента свои законопроекти за облекчения в туризма и строителния бранш. 

Партньорите ще обсъдят дали строителството по българското Черноморие да продължи до 15 юни, а не както е досега – до 15 май.  

Очаква се да се обсъдят  и законодателните инициативи на ВМРО за подпомагане на  туристическия бранш с предлаганата държавна субсидия за чартърите, ДДС от 5 % в сектор „Туризъм“ и улеснен режим за издаване на виза на чужденците за почивка в България.  

Партията на Красимир Каракачанов поиска по-крайни мерки срещу крадците по време на пандемията, а заедно с НФСБ и за прецизиране на икономическата мярка 60/40. 

Най-оспорван се очаква да бъде въпросът с предложенията за по-ниските данъчни ставки в туристическия сектор, тъй като принципната позиция на ГЕРБ е против въвеждане на диференцирани ставки на ДДС.


Още от категорията

Очевидец на катастрофа спря пиян шофьор да избяга

60-годишен пловдивчани бе задържан след опит да напусне катастрофа.  Инцидентът е станал снощи на кръстовището между булевардите "Васил Априлов" и "България". Там лек автомобил блъснал спряла кола. Въпреки нанесените материалните щети, шофьорът продължил по пътя си.   Сигналът за инцидента е подаден от очевидец,  възпрепятствал предизвикалия..

публикувано на 20.06.21 в 10:58

Безплатни посещения на астрономическата обсерватория "Рожен"

Ден на отворените врати провежда днес  Националната астрономическа обсерватория “Рожен” към Института по астрономия на БАН.  От 10:00 до 16:00 часа посетителите ще разглеждат безплатно най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа и съоръженията в обсерваторията, сред които двуметровият телескоп.  От дежурните астрономи хората могат да..

публикувано на 20.06.21 в 08:45

Празник на Слънцето с тракийски ритуали край Брезово

Празник на Слънцето в най-дългия ден в годината организират днес в община Брезово.  За 10-ти път членове на тракийското общество „Трескейа“, с подкрепата на траколога проф. Валерия Фол и община Брезово, пресъздават обреди, почитащи животворната слънчева светлина. В 10.30 ч. ще бъде направена възстановка на древни тракийски обичаи на Люляковото..

публикувано на 20.06.21 в 08:29

41 са новите случаи на коронавирус, 7 от тях в Пловдив

41 са новитe случаи на коронавирус. Положителни са 0,49 процента от направените за денонощието общо  8 438 теста, отчитат от Единния информациоен портал.  В столицата има 15 новорегистрирани, а в Пловдив - 7. Пазарджик и Смолян са сред 17-те области без регистриран нов случай.  На болнично лечение са 1 746 души, 207 от тях са в интензивни..

публикувано на 20.06.21 в 07:20

Премиерът Янев отрече правителството да е участник в кампанията

Очевидно в такъв тип предизборна кампания са възможни като част от нормалното политическо говорене и обвиненията, и жалбите. Така  министър-председателят Стефан Янев коментира в Поповица намерението на коалицията ГЕРБ-СДС  да внесе жалба  в ЦИК  за  това, че служебното правителство е участник в кампанията.  По повод последните назначения в..

публикувано на 19.06.21 в 19:01