Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без парад за Гергьовден, а военните демонстрират различни умения

Денят на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, тази година ще бъде отбелязан с прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки. Няма да има ритуал по освещаване на бойните знамена и военен парад. 

В София президентът Румен Радев ще поздрави Българската армия от Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Празникът ще започне с тържествен ритуал в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, в който ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

В 3-та авиобаза в Граф Игнатиево ще се състоят съвместни полети за демонстриране на бойни способности от Военновъздушните сили на България. Полетите започват 10 минути преди 11 часа. Ще летят самолети МиГ-29 и L-39, както и вертолети Ми-24 и „Кугър“.В полетите ще участва личен състав от военните формирования в Граф Игнатиево и Крумово. 

В 11.00 часа на Учебния център "Црънча" силите за специални операции ще демонстрират различни бойни способности. Формирования на Съвместното командване на специалните операции ще покажат разузнаване, обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, ще изпълнят парашутни скокове, инфилтрация на снайперистки тим от хеликоптер по способа "бързо въже", ще представят способности по ръкопашни техники и ще изпълнят динамични стрелби с пистолет и автомат. Демонстрациите ще завършат с парашутен скок и развято отвисоко национално знаме.

Празникът на Българската армия ще бъде отбелязан тържествено и във Варна

Проявите по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия ще завършат в София, където президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния воин. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58