Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Това лято ще мине под знака на уикенд почивките

"Гергьовден е голям празник, който се чества и от православни, и от католици, а и от мюсюлманите, където по Светите места има 9 светии на името на св. Георги. Това е голям празник на героите и на най-младия светия – 23-годишния св. Георги, който загива за вярата си". Това заяви климатологът и член на УС на БАТА проф. Георги Рачев

Той подчерта, че Гергьовден е празник на храбростта, а ние имаме с какво да се похвалим.  Българската армия е дала примери на храброст, които се изучават навсякъде по света. „Диамант в българската военна история е примерът на ген. Владимир Вазов, който край Дойран написа такъв момент в световната военна история, който и до ден днешен дава урок“.

Проф. Рачев е категоричен, че силата на българите е в самите нас. Имаме с какво да се хвалим, с какво да се гордеем и трябва да не забравяме това. Така ще успеем да излезем от кризата.

„Не само ние, но и цяла Европа сега изпаднахме в страх от всичко – да не се разболеем, страх от неяснотата на бъдещето, а светът си върви“.

По думите на проф. Рачев у политическите сили, които в момента имат мнозинство в парламента, има разбиране за проблемите на туризма. Но има и противоречия – искаме да идват тук чуждестранни туристи, а в същото време говорим и за капсуловане. „И по два пъти да ходят българите на море, пак не можем да смогнем. На нас ни трябват 5 милиона действащи туристи, които да посетят България. Детайлите са изключително важни".

Климатологът заяви още, че туризмът е част от свободата на хората. Около бранша обаче има много чакащи отговор въпроси. Кой ще получи ваучери, ще можем ли да ходим ние в съседните страни, за какво ще служат ваучерите, кой ще бъде на първа линия, как ще бъдат осребрявани тези ваучери. Европа трябва да се отвори.  Тя е практически празна, няма самолети във въздуха и нещата са силно ограничени.

Българите обаче могат да се поучат от Гърция, които ще успее да намери подходящата формула за спасяване на туристическия бизнес. На тях са им нужди няколко десетки милиона туристи.

Проф. Рачев е категоричен, че страхът в Европа ще отстъпи място на трезвия анализ, защото икономическият негативизъм след пандемията ще бъде много по-страшен от нея. И ние ще успеем и да се поучим от грешките си. Балканите за пореден път ще успеят да спасят туризма. А основанията за това са, че навлизаме по-топъл  период на лятото, когато всички бактериални зарази и вируси рязко отстъпват пред слънцето. 

Според климатолога, това лято ще мине под знака на уикенд почивките -  петък, събота и неделя, за  да отскочим до планината, до  морето, до съседните държави по някой повод.

 "От юли нататък верятно Европа сериозно ще се раздвижи. В противен случай отиваме към някакво капсуловане, от което практически няма да има никакъв ефект", подчерта още проф. Георги Рачев.

Интервюто чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Лично номинирах Борисов за водач на листата в Пловдив

Засега няма официално потвърждение за водещата позиция на Бойко Борисов като водач на листата в Пловдив, докато това не бъде утвърдено от висшия партиен орган. Това каза в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив градският лидер на ГЕРБ  и бивш кмет Иван Тотев. Това, което мога да кажа, че той е моята номинация, но това е лично решение. Очаква..

обновено на 27.01.21 в 11:33

Ресторантьори от Пловдивска област на протест в столицата

Собсвеници на заведения и ресторанти от Пловдив и областта се включват в националния протест, който се организира от Асоциацията на заведенията и от Сдружението на заведенията в България. Той ще се състои в 12 часа пред Министерски съвет и е под надслов   "МАРШ към Свободата". В декларация се казва, че на среща с министъра на..

публикувано на 27.01.21 в 10:23
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42