Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със зрелищни демонстрации авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 6 май

Със зрелищна демонстрация на бойни способности, на летището на Трета авиационна база - Граф Игнатиево Военновъздушните сили на БА отбелязаха 6 май - Денят на храбростта и Българската армия.

Преди полетите командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. м-р Цанко Стойков пожела здраве, оптимизъм и успехи на военнослужещите, „отдадени на каузата на ВВС“. „Тези, които осигуряват денонощно бойно дежурство, охрана на въздушното пространство на Република България“, добави той.


Пилотите на МиГ-29 полк. Николай Русев – зам. Командира на авиобазата, и капитан Йордан Тонев – най-младият летец на ескадрилата, носеща бойно дежурство, показаха фигури от висшия пилотаж. И за двамата професията е била мечта.

„Горе, когато свикнеш, не изглежда толкова сложно, нито пилотажът, нито претоварването, нито страхът, ако щете, защото страх има, ние просто сме го преодолели, свикнали сме с него“.

„Това не е плод на еднократно усилие, това е ежедневната ни работа, дълги години опит и трябва да благодарим на нашите инструктори“.

Със съвместни полети бяха показани част от бойните способности на военната ни авиация в операция по търсене и спасяване на катапултирал се над вражеска територия пилотВ изпълнението на мисията участваха екипажи на самолети МиГ-29 и L-39 "Албатрос" от авиобаза Граф Игнатиево и хеликоптери Ми-24 и "Кугър" от 24-та вертолетна база - Крумово.

В началото двойка L-39 излетяха от Авиобаза Граф Игнатиево, за да установят точното място, където е катапултирал пилотът. В същото време, заради очакване на въздушна атака от страна на "противника", МиГ-29 осигуряваше въздушното пространство над зоната, където е пилотът и където се извърши акцията по спасяването му. 


Вертолет "Кугър" стовари в района по способа "рапел" спасителен екип и след изпълнение на тяхната мисия на земята, екипажът на вертолета евакуира пилотa от вражеската територия. Междувременно, непосредствена авиационна поддръжка във въздуха оказа и боен вертолет Ми-24.


Всички полети в празничния ден са елемент от ежедневната подготовка и изпълнение на задачи на ВВС, уточниха от командването на Трета изтребителна авиобаза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

публикувано на 06.08.24 в 12:28

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Изгоряха покривите на 2 къщи във вилната зона на Храбрино

Покривите на две къщи във вилната зона в село Храбрино изгоряха късно снощи, съобщиха от пожарната в Пловдив.  Имотите са в съседство и огънят бързо се е прехвърлил от единия покрив на другия.  Едната от къщите е обитавана от възрастно семейство, което усетило пожара и докато напускало имота си, успяло да сигнализира на тел.112.  Собствениците..

публикувано на 06.08.24 в 10:48