Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главната в Пловдив пълна с хора на Гергьовден

4
Снимка: Веселина Пеева, Радио Пловдив

От днес разхлабването на мерките за биосигурност в условията на заразата от Ковид-19 влязоха в сила в Пловдив. 

Пловдивчани излязоха навън, а на Главната улица поставените на непозната досега за погледите ни дистанция пред осмелилите се да отворят заведения, бяха отрупани с хора.  

Новия, по-либерален режим на мерките за сигурност те коментираха така: "Даже по-рано трябваше да почнат."

"Много сме щастливи, отразява се много добре на децата. Психически усещаш, че не са добре нещата". 

"Който и да не е болен, ще се разболее от депресия, а сега е много по-добре". 

Мярката за носене на маски падна, но Вие я носите - защо? "Поне още 2-3 седмици, от предпазливост." 

"Харесва ми това, че са отворени парковете за спортуване, библиотеки, книжарници."

Ще успеем ли да спазваме правилата, ако се наложи по-дълго време - "Надяваме се да. За възрастните - 100 % да, за по-младите - мнозинството не."

Преобладаващата част  от магазините също са отворени, обявявайки сериозни намаления. 

По спирките на градския транспорт  чакащи хора почти няма, а автобусите, които продължават да се движат с празнично разписание, пътуват почти празни. 

Пред радио Пловдив кметът Здравко Димитров призова: "Нека не забравяме, че лошото все още не е отминало. Вдига се броят на заболелите, нека имаме едно наум."

Той бе категоричен, че "Всички пловдивчани доказахме наистина, че в труден момент можем да бъдем много дисциплинирани и много отговорни и затова Пловдив има много малко заболели". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

обновено на 05.08.24 в 14:46

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.  В тази връзка РЗИ Пловдив организира..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

35 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

35 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на..

публикувано на 05.08.24 в 11:25

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58