Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полиция ще охранява МБАЛ-Пазарджик, 17 са болните с Covid там

51 са заразените с коронавирус в Пазарджишка област, 1548 са под карантина

10 са заразените с Covid -19 медицински работници в МБАЛ - Пазарджик - лекар, 4 медицински сестри и 5 санитарки от Отделението по анестезиология и реанимация. Сред тях е и началникът на интензивното отделение, което до късния следобед вчера беше в 24-часова карантина. 

Това съобщи д-р Димитър Савов, заместник-директор "Медицински  дейности" в МБАЛ - Пазарджик, след днешното заседание на Областния кризисен щаб. Той уточни, че всичките заразени медици са под карантина и са на домашно лечение. Началникът на ОАИЛ д-р Иванов първоначално е имал температура и болки в гърлото, но сега е добре и се лекува вкъщи, каза д-р Савов.

Петима пациенти на многопрофилната болница в Пазарджик са новите случаи на заразени с коронавирус за областта, обявени от Националния оперативен щаб тази сутрин. Двама от новорегистрираните пациенти - мъже на 43 и 89 години, са от отделението за реанимация и интензивно лечение. Другите  трима, мъже на 53 и 86 г., както и 61-годишна жена, са пациенти от вътрешни отделения на болницата.

Два са позитивните случаи за коронавирус при пациенти на Отделението по анестезиология и реанимация. Днес те са били преместени в интензивното отделение на болницата. Единият е в тежко състояние, другият е в задоволително състояние, съобщи д-р Димитър Савов.

Той припомни, че спешният прием на пациенти е поет от частната болница "Хигия" в Пазарджик, където са настанени двама пациенти с Covid-19.

МБАЛ - Пазарджик се превърна в най-голямото огнище на заразата в региона. От вчера там са командировани медицински специалисти от други отделения. Пациенти с Covid-19 вече се приемат и в останалите здравни заведения. 

Полицейско присъствие в болницата

"В МБАЛ Пазарджик има ведомствена охрана, която до момента се справяше със ситуацията", заяви д-р Сасов. Той отбеляза обаче, че в празничните дни около Гергьовден в двора на болницата е имало доста групи от роми, които са контактували с пациенти от различни отделения. 

"Смятам, че няма да бъде зле, ако има и полицейско присъствие освен нашата охрана, тъй като тя не може да бъде навсякъде", заяви заместник-директорът на МБАЛ - Пазарджик. По думите му е трудно ромският етнос да бъде убеден, че трябва да спазва мерките за безопасност.

"Ще съдействаме да има полицейско присъствие в района", обеща областният управител на Пазарджик Стефан Мирев.

51 са заразените с коронавирус в Пазарджишка област, от тях 20 са хоспитализирани - 17 в инфекциозното отделение на МБАЛ - Пазарджик, двама в частната болница "Хигия" и един в "Унихоспитал" - Панагюрище.

1548 души в Пазарджишка област са под карантина. 13 са излекуваните от коронавирус в областта. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев.

Болниците в Пазарджик и региона в готовност

Всички болници ще се включат активно в приема на заразени с коронавирус пациенти, съобщи директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова. В момента пациенти с Covid-19 освен в МБАЛ - Пазарджик има също в МБАЛ "Хигия" в Пазарджик и в болница "Унихоспитал" в Панагюрище, уточни д-р Петрова.

От 4-ти до 7-ми май 309 контактни лица са обработени и са поставени под карантина, каза още директорът на РЗИ-Пазарджик.

Създадена е организация, на този етап имаме готовност и способност за прием на болни, увери д-р Петрова.

Предпазните средства 

Медицинският персонал в МБАЛ - Пазарджик е снабден с всички видове предпазни средства. Провеждат се ежедневни инструктажи.

Снабдени сме, дори имаме в резерв, увери д-р Димитър Савов.

Тази сутрин в МБАЛ "Хигия" са изпратени маски, гащеризони, ръкавици и очила от запаса на РЗИ-Пазарджик, съобщи директорката на инспекцията д-р Фани Петрова. 

Тя допълни, че продължава вземането на проби от домовете за социални услуги в Пазарджишка област. До сега за изследване са изпратени 145 проби, взети от старческите домове в Пазарджик, село Главинициа, Батак и Велинград, както и от дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост. Набирането на проби продължава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52