Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Център на НАТО по управление на кризи действа в България

Велизар Шаламанов, бивш военен министър и зам. директор на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН коментира ролята на НАТО в условията на световна криза, породена от COVID-19.

Той обърна внимание на демонстрациите на 6 мой по повод Деня на храбростта и Българската армия.

Тези демонстрации бяха една чудесна идея за представяне постиженията на армията. Мисля, че много по-малка от преди 30 години, армията ни върви към модернизация, висока мотивация и професионализъм, който беше показан пред българските граждани. Това е свързано с високата оценка, която получаваме от НАТО. Чухме го лично от генералния секретар Йенс Столтенберг. Това беше целта на военната доктрина от 1999 година. Един труден път, който вече дава резултати: малка, модерна, мотивирана армия, интегрирана в НАТО, която може да разчита на Алианса защитаващ един милиард свободни граждани.  

Шаламанов посочи, че НАТО е на разположение на всички страни членки, затова има Центъп за координация при бедствия. Всяка страна е получила поисканата помощ. Може да се достави всичко необходимо при такъв тип биологична заплаха. Уточнението е, че рисковете свързани с пандемии и други бедствия, не бива да отклоняват НАТО, като съюз между свободни страни от основната задача, и инвестициите за гарантиране на надежна отбрана срещу всеки, който си помисли, че с военна сила може да наложи волята си.

В условията на пандемия технологиите дават възможности за компютърно подпомагани учения, за симулации, да се тренира по единично, а сглобяването да става във виртуалното пространство. Факусът е върху всички екипи, които могат да предложат иновативни решения. Решение ще бъде намерено, НАТО е на повече от 70 години, като показва, че при сериозни промени във външната среда успява да се адаптира. Генералният секретар на НАТО Столтенберг подчерта, че НАТО е успешен, защото  умее да се променя, заяви Велизар Шаламанов. 

Интервюто с Велизар Шаламанов, зам. директор на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН е в звуковия файл.  


Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55