Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 от 20 лекари в Карловската болница хвърлиха оставки заради новия спешен кабинет

| обновено на 08.05.20 в 18:20

Решението  на лекарите е заради несъгласие с открития вчера спешен кабинет в болницата. Според медиците от него няма нужда, той само ще затрудни медицинския екип и няма да доведе до по- добро обслужване на пациентите, които и сега се обслужват от Спешния център в Карлово.

Освен предизвестията за напускане, лекарите ще информират за позицията си Министерството на здравеопазването, Националният оперативен щаб, Българския лекарски съюз и областният управител Дани Каназирева, от които искат отмяна на решението.

По думите на д-р Дориана Маринова, която е педиатър в болницана и оглавява лекарската колегия в Карлово, управителят на болницата д-р Христо Пелев е бил информиран за настроенията на екипа още на 5 май, но не се е съобразил с него.

Приемният кабинет беше открит вчера след изришна препоръка, отправена от областният управител Дани Каназирева. Той е за пациенти без симптоми на Covid-19.

Според Дани Каназирева законът е за всички и карловската болница, както другите лечебни заведения, трябва да има приемен кабинет. На практика става дума за възстановяване на този кабинет.

"За разкриването на приемен дежурен кабинет в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ има решение на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб. Съществуването на такъв кабинет е регламентирано със Закона за лечебните заведения чл. 19, според който всяка болница трябва да осигури 24 часова непрекъсната медицинска помощ по разрешените специалности в нея. Съответното здравно заведение получава и заплащане по Наредба №3 на Здравното министерство. До този момент в общинската болница в Карлово такъв кабинет не е функционирал и решението на МЩ е да бъде изпълнена нормативната уредба". 

Решението няма общо със извънредната ситуация и епидемията от коронавирус, обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева. По думите на д-р Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в МЗ. 

„Решението за кабинета бе взето от МЩ след множество сигнали от страна на граждани както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен. 

"С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблема и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра", обясни от своя страна областният управител Дани Каназирева. 

"Уважавам мнението и позицията на всеки един лекар, но от тук нататък контролните органи и отговорни институции, както и местната власт трябва да вземат решение", допълни областният управител.

В понеделник управителят на болницата д-р Христо Пелев ще се срещне с кмета и председателя на Общинския съвет на Карлово, за да ги запознае с недоволството на колегите си, а междувременно ще се опита да ги убеди за приемат съществуването и работата в новия спешен кабинет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55