Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител Дани Каназирева и ректорът на МУ проф. Мариана Мурджева

Обсъдиха срезовото епидемиологично проучване за КОВИД-19 в Пловдив

| обновено на 10.05.20 в 14:34
3
Снимка: Областна управа - Пловдив

Областният управител Дани Каназирева посети Катедрата по микробиология и имунология при МУ - Пловдив и лабораторията към нея и обсъди с ректора на висшето училище проф. д-р Мариана Мурджева подготовката за предстоящото срезово епидемиологично проучване за COVID-19 на 1000 пловдивчани.

От областната управа припомнят, че именно в лабораторията на катедрата ще бъдат изследвани по метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване. С ELISA се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус.

„Много е важно да се обясни ясно и точно на хората, които ще се съгласят да участват в проучването, как ще бъдат тествани, каква е методологията на изследването и какво се очаква като резултат, за да бъдат спокойни", посочи областният управител.

Проф. Мурджева обясни, че тестът, който ще се използва, вече е избран и в понеделник ще бъде представен на сформираната от Здравното министерство работна група за одобрение. Със заповед на Кирил Ананиев  е определена и работната група, която ще организира проучването. Председател е  главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, ясни са и нейните членове.

„Тестовете са надеждни и за тях има достатъчно научни публикации в специализирани издания. Те са съвместими и с апаратурата, с която разполага лабораторията ни, което е много важно, и ще даде по-голяма обективност на изследването . Апаратът, който ще използваме е автоматичен и има възможност за обработване на повече проби на ден. Лабораторията разполага и с друг по-малък апарат, който също изследва по ELISA, но не е автоматичен, но също може да се използва, ако е необходимо“, обясни проф. Мурджева.

Тя допълни, че методът ELISA e имунологичен, а самата методика на анализа се използва и в момента в лабораторията за диагностика на други заболявания - за вирусни хепатити, HIV, цитомегаловирус и други. В конкретния случаи ще се види дали в кръвта на изследвания има антитела. Те могат да доказват инфекция, която вече е преболедувана, както и прясна инфекция и наличие на вирус.

„Изследването ще даде картината в Пловдив - колко хора са се срещнали с вируса и дали вече са преболедували или са носители на заразата", конкретизира целта на проучването Каназирева. 

Областният управител посети и изследователската лаборатория към Центъра за компетентност, позиционирана в Катедрата по микробиология и имунология, в която се намира уникалната Система за клетъчно сортиране за провеждане на специализирани молекулярно-генетични и фармако-терапевтични изследвания ин витро. По думите на проф. Мурджева едно от приложенията й е при клетъчна диагностика на левкемия и левкози при децата за назначаване на последващо специализирано и персонализирано лечение.

Срещата между областния управител и ректора на МУ се проведе в залата, в която се пазят единствените запазени мебели от Дома на благотворителността и народното здраве на Кудоглу, дарени на университета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Панагюрище ще чества 75 години от откриването на златното съкровище

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, съобщи пред БТА кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов.  Програмата започва с Дионисиеви празници - фестивал..

публикувано на 11.08.24 в 15:59

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

обновено на 11.08.24 в 08:11

Леки промени в цените на основните храни

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, за трета поредна..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01