Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три училища в Пловдив отбелязват празнично 11 май

Честването през 2017г.
Снимка: Ж. Танчева

Три пловдивски училища вируално отбелязват 11 май. На този ден честваме паметта на Светите братя Кирил и Методий. 11 май се чества като църковен празник на двамата братя, а 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирий и Методий" в Пловдив ще проведе онлайн празничната програма от 9 до 12 часа.

Точно в 9 часа ще прозвучи националният химн,  а след това „Многая лета“ и „Върви, народе, възродени“, като учители и ученици ще „присъстват“ на тържеството пред устройствата си у дома.

Честването ще продължи в Гугъл класруум. Бивши възпитаници на училището и учители са подготвили филма „Традиции и приемственост”. Историческа викторина „170 години  Хуманитарна гимназия” ще провери знанията на учениците за миналото. В споделено виртуално пространство ще има рецитал с творби на гимназисти и учители. В празничната програма е заложено представянето на два сборника – от кръгла маса “Хуманитарният дух – в лабиринтите на съвременния свят“ и с ученическо творчество „Вселени 2“, реализиран в след конкурса „Моето вдъхновение“ – част от културния афиш на „Нощ/Пловдив”. До цялата програма между 9 и 12 часа ще има достъп само училищната общност.

Средното училище "Свети Свети Кирил и Методий" също ще отбележи партронния празник с концерт "Чудният свят на моето училище".

„Екоучилище на щастието“ ще Ви представи работата на учениците от Професия „Танцьор“, със специалност „Български танци“ и учениците от профил „Изкуства“, ще Ви направим съпричастни към радостта от пеене и танц, вълшебното създаване на красота, което възпитаниците на нашето екоучилище, владеещи свободно облачните технологии, са способни да предадат. Богати сме с прекрасните ни творци от професия „Дизайнер“, специалност „Рекламна графика“  и малките ученици от Монтесори класна стая", пишат от ръководството за празника.

Основно училище "Кочо Честеменски" в район "Централен" отбелязва днес 79 години от своето основаване. Учителите са направили филм за постиженията на учениците и днес той ще бъде излъчен за всички в онлайн класните стаи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15