Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За последната седмица 4 са новите болни от Ковид-19 в Пловдив

Има лекар, заболял от коронавирус, който се е изолирал на 30 април

| обновено на 12.05.20 в 14:42

"83 са случаите в Пловдив и областта на болни от Ковид-19", това обяви Дани Каназирева, председател на областния медицински щаб в Пловдив и областен управител.  В Пловдив са 39 души, има заболели в Карлово - 2,  Кричим - 2 , Хисаря - 2 , община Роподи - 31, Стамболийски - 5 души, в Калояново и Перущица по 1 случай.

Оздравелите пациенти са вече 36, като на домашно лечение са 32 души. Заболели бяха 13 медицински лица от месец март до днес, като 11 са напълно излекувани. 

Към днешна дата хоспитализирани са 16 пациенти в четири болници и от тях няма поставени на интензивно лечение. Болни с коронавирус са настанени в УМБАЛ "Свети Георги" - 7 пациенти, и в три частни болници "Пълмед" има 6 болни, "Каспела"- 2-ма и "Света Каридад" - 1 пациент.

Към 12 май общо 2 825 граждани са под карантина. Направените проби за една седмица назад са 656, от които от 5 до 11 май - 4 са положителните - те са на пациенти от Перущица, Стамболийски и две от Пловдив. Само за вчера има направени 172 проби.

Данни за последните 4 случая: Първият случай е от град Перущица - на жена на 60 години, която е хоспитализирана в УМБАЛ "Капспела", като тя е в роднинска връзка с човек от село Брестовица - изследвана като контактна и констатирана положителна проба. 

Нов е случаят на жена от град Стамболийски, тя е на 32 години, която е на домашно лечение, пробата е взета по нейно желание, защото баща й е положителен на коронавирус. 

Дани Каназирева обяви: "Имахме 1 положителна проба на лекар от здравно заведение от Пловдив, няма да съобщим кое е лечебното заведение, за да няма  паника - взети са всички мерки, на 30 април той се е самоизолирал. Направени са проби на 18 медицински лица за коронавирус, няма положителна, като нови 20 медицински лица също ще бъдат тествани."

Последната жена от днес е на 70 години, от Пловдив - по нейно желание е изследвана и към момента е на лечение в УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив. 

"Изследва се персоналът на социалните домове в Пловдив и областта. Направени са 337 проби на служителите, за щастие няма положителни проби.", казаха от Областния медицински щаб. От там посочиха, че до 15 май ще приключат тестването в 52 социални заведения на територията на 11 общини. 

Към днешна дата 430 са свободните легла в болниците, 81 легла са за интензивно лечение. Пациентите, които са на домашно лечение, са преди всичко с леки клинични прояви и са на симптоматично лечение.

Хининови препарати са получени от Министерството на здравеопазването и са предадени на болниците, но те са за среднотежки и тежки случаи, а не за домашно лечение. 

"На 13 май спира да действа извънредното положение, но работата за щаба в Пловдив продължава. Съумяхме да направим общ екип и действахме солидарно в посока на добра организация", каза Дани Каназирева. Тя честити празника на медицинските сестри и им благодари за отговорността и всеотдайността при работата. 

Областният управител подкрепя дарителската кампания "Пловдив срещу Ковид-19", инициирана от привържениците на ФК "Локомотив" - Пловдив. Тя е насочена за подпомагане на Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги".  До днес са събрани над 14 000 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39