Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С намаление на ДДС туризмът няма да бъде стимулиран

„Когато правиш реверанс на един сектор, означава „да повлечеш крак“ и други сектори ще започнат да претендират за това  и в този смисъл  намаляването на ДДС на 9% от 1 януари 2021 г. за  туристическия бранш е политически риск“,  заяви бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му, решението може да предизвика верижна реакция. ДДС е  безсмислена мярка и тя в случая и е отговор за създаване на впечатление, че някой за някого се грижи. "Това е опасна тенденция, защото означава, че не ти е работа самият ти  да се оправиш", подчерта Дацов.

Той уточни, че ДДС-то е косвен данък и мярка  за стимулиране на икономиката единствено тогава, когато има проблеми с търсенето. Когато обаче има реално търсене, увеличението или намалението на ДДС  не влияе върху  корпоративния резултат на фирмата, както би влиял един пряк данък.  "Ако нямаш потребители, няма как да имаш приходи".

Според Дацов, мярката създава политически проблем, защото някой ще може да кажеш кое е по-приоритетно от другото от  някаква гледна точка и това е опасно. Проблемът е другаде - хората няма да отидат в заведения, защото имат икономически проблеми. Някои от тях нямат отпуск, защото вече са го изчерпали. Ще имат и проблеми с работата си и затова няма да имат и доходи. Ето защо тази мярка не е ефективна.

Дацов бе категоричен, че ДДС действа чисто макроикономически като данък и има смисъл, когато изцяло се намали за всички, за да стимулира съвкупното търсене.

"Ако някой смята, че с намаление на ДДС ще се стимулира туризма, дълбоко греши". По думите му, опитът и практиката доказват, че колкото повече ставки има, и за колкото повече сектори се прилагат те, толкова повече стават злоупотребите. Най-ефективното нещо е единна ставка, максимално широка база, така че всички стопански сектори да са обхванати и да могат да се проследяват транзакциите между тях. Това е ефективната мярка, която е доказана.

„Лош политически сигнал за водената досега политика“  нарече Дацов играта с един определен сектор. Той изрази предположение, че мярката ще важи за около година и след това ще отпадне.

"Добре е в случая да се прави истинска програма за възстановяване на икономиката след кризата.  Бюджетът е под голям натиск и е рисково за него да се намаляват данъците. Но ако все пак ще  намаляват ДДС-то, това да бъде с единна ставка за всички надолу. Тогава ще има ефект. По-добре е да помогнеш за доходите на хората, отколкото да си играеш с данъците.  Тази мярка е неоправдана и прибързана", бе категоричен Любомир Дацов.

интервюто чуйте от звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29