Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив излиза от извънредното положение като образцов град

| обновено на 13.05.20 в 14:07
Кметът Здравко Димитров, неговият заместник Анести Тимчев и предсидателят на ОКЩ д-р Калин Калинов
Снимка: Радио Пловдив

Пловдивчани се оказаха отговорни хора и спазваха препоръките и на Националния оперативен щаб, и на  областния и общинския щабове и това личи по числеността на заболелите, които са едва 39. Това подчерта на брифинг на общинския кризисен щаб кметът на Пловдив Здравко Димитров  в последния ден от обявеното „извънредно положение“.  

По думите му, от ситуацията, в която  страната се е оказала за първи път, могат да бъдат изведени и поуки. Той изрази надежда всички да излезем  от нея  по-мъдри и по-добри.

Димитров цитира заявеното от ген. Венцеслав Мутафчийски, че Пловдив се е оказал „образцов град“.

По думите му, нещата се получават, когато всички са обединени и имат заслуга за достойното справяне със ситуацията - медиците, пловдивчани, дарителите и медиите.

Димитров уточни, че  от днес отпадат мерките за „извънредното полжение“  и от утре  остават  в сила заповедите на министъра на здравеопазването. Поетапно се отварят кина,  изложбени и концертни зали. 

Открит остава обаче въпросът за детските заведения. Той обаче посочи, че около 60% от родителите са заявили в онлайн допитване, че желаят те да бъдат отворени, тъй като от това зависи няхната работа.

Председателят на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов  подчерта, че  на този етап детските  кухни ще останат затворени в съответствие с разпореждането на  НОЩ. Условията за рябота в тях не отговарят на 100% -во обезопасяване. Могат да работят единствено тези, които притежават лиценз за кетърингово обслужване. В Пловдив обаче такива няма, заяви още д-р Калинов.

За антикризисните мерки, които Община Пловдив предприе за подкрепа на малкия и средния бизнес, заместник-кметът Илия Кирчев уточни, че те са били едни от първите предложени в страната. На заседанието на ОбС  утре ще бъде предложено  масите за открито сервиране върху общински терени да бъдат освободени от наеми до 31 август.

"Общината реализира изключителна социална дейност за периода на „извънредното положение“, заяви заместник-кметът по социална политика Анести  Тимчев. Той посочи, че за да бъдат избегнати злоупотреби със социални помощи, бе създаден единен регистър на хората в нужда. Над 2100 пловдивчани са обслужени по програмата „Топъл обяд“, като към нея за следващите 33 дни са включени още 250, които са   в тежко положение. Повече от 600 са включилите се в периода на „извънредното положение“ доброволци, успели да обслужат над 4000  заявки на хора в тежко състояние.

Като „емблема на Пловдив“ Тимчев определи  решението за осъществяване на патронажна грижа на повече от 1500 души и създаването на единен телефон за обслужване на гражданите и след края на кризисното положение.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08