Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив излиза от извънредното положение като образцов град

| обновено на 13.05.20 в 14:07
Кметът Здравко Димитров, неговият заместник Анести Тимчев и предсидателят на ОКЩ д-р Калин Калинов
Снимка: Радио Пловдив

Пловдивчани се оказаха отговорни хора и спазваха препоръките и на Националния оперативен щаб, и на  областния и общинския щабове и това личи по числеността на заболелите, които са едва 39. Това подчерта на брифинг на общинския кризисен щаб кметът на Пловдив Здравко Димитров  в последния ден от обявеното „извънредно положение“.  

По думите му, от ситуацията, в която  страната се е оказала за първи път, могат да бъдат изведени и поуки. Той изрази надежда всички да излезем  от нея  по-мъдри и по-добри.

Димитров цитира заявеното от ген. Венцеслав Мутафчийски, че Пловдив се е оказал „образцов град“.

По думите му, нещата се получават, когато всички са обединени и имат заслуга за достойното справяне със ситуацията - медиците, пловдивчани, дарителите и медиите.

Димитров уточни, че  от днес отпадат мерките за „извънредното полжение“  и от утре  остават  в сила заповедите на министъра на здравеопазването. Поетапно се отварят кина,  изложбени и концертни зали. 

Открит остава обаче въпросът за детските заведения. Той обаче посочи, че около 60% от родителите са заявили в онлайн допитване, че желаят те да бъдат отворени, тъй като от това зависи няхната работа.

Председателят на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов  подчерта, че  на този етап детските  кухни ще останат затворени в съответствие с разпореждането на  НОЩ. Условията за рябота в тях не отговарят на 100% -во обезопасяване. Могат да работят единствено тези, които притежават лиценз за кетърингово обслужване. В Пловдив обаче такива няма, заяви още д-р Калинов.

За антикризисните мерки, които Община Пловдив предприе за подкрепа на малкия и средния бизнес, заместник-кметът Илия Кирчев уточни, че те са били едни от първите предложени в страната. На заседанието на ОбС  утре ще бъде предложено  масите за открито сервиране върху общински терени да бъдат освободени от наеми до 31 август.

"Общината реализира изключителна социална дейност за периода на „извънредното положение“, заяви заместник-кметът по социална политика Анести  Тимчев. Той посочи, че за да бъдат избегнати злоупотреби със социални помощи, бе създаден единен регистър на хората в нужда. Над 2100 пловдивчани са обслужени по програмата „Топъл обяд“, като към нея за следващите 33 дни са включени още 250, които са   в тежко положение. Повече от 600 са включилите се в периода на „извънредното положение“ доброволци, успели да обслужат над 4000  заявки на хора в тежко състояние.

Като „емблема на Пловдив“ Тимчев определи  решението за осъществяване на патронажна грижа на повече от 1500 души и създаването на единен телефон за обслужване на гражданите и след края на кризисното положение.  Още от категорията

ОССЕ инспектира предизборната подготовка в Пловдив

В Областната администрация пристигна делегация от Мисията за наблюдение на изборите в  България на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.  Сузане Нимайер и Родолф Оберл бяха приети от областния управител Ангел Стоев. След това главният секретар Георги Янев запозна наблюдателите с всички основни мероприятия, предприети от..

публикувано на 18.06.21 в 19:55

Бандитите, ограбили 30 000 лева от къща в Баня, остават в ареста

Прокуратурата в Пловдив привлече като обвиняеми 54-годишен мъж и неговия 40-годишен помагат и подбудител, присвоили недвижими вещи и пари от дома на жител на град Баня.  Двамата задигнали сумата от 30 хил. лева, след разбиване на входната врата на жилището. След проведени издирвателни действия от страна на полицията крадците били задържани в..

публикувано на 18.06.21 в 16:05

Близо 11 000 ученици в Пловдив и областта се явиха на НВО по математика

5574 седмокласници решаваха задачите от Вариант 1 на националното външно оценяване по математика в Пловдивска област. 278 не са се явили на изпита, сред тях  - един карантиниран ученик. Изпитите в 7клас са важни за прием в гимназиите и те по-традиция събират най-голям интерес от родители и преподаватели. На изпита по математика..

обновено на 18.06.21 в 13:36

Д-р Цигаровски е новият председател на РК на БЛС в Пловдив

Доктор Георги Цигаровски е новият председател на РК на БЛС в Пловдив. Той бе избран на проведеното отчетно-изборно събрание на съсловната организация.  За Радио Пловдив д-р Цигаровски заяви, че с отговорност поема поста и благодари на своите колеги за оказаното доверие. Той припомни, че от 2001 година е част от пловдивската лекарска колегия,..

публикувано на 18.06.21 в 11:38

45 тона боклуци извозиха от незаконно сметище в "Южен"

45 тона боклуци са извозени от нерегламентирано сметище в район на ул. „Акад. Петър Динеков“ в район „Южен“.   То се е образувало около изоставен контейнер в търговска база „Лъч“. Три самосвала са направили общо 9 курса, зада избозят боклуците, в непосредствена блозост до които са  жилищните блокове на ул. „Студенец“. Директорът на..

публикувано на 18.06.21 в 11:17