Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ТУ-Пловдив е домакин на онлайн научна конференция

Пловдивският филиал на Техническия университет ще бъде домакин на  международна конференция „Техника, технологии и системи“, която за първи път ще се проведе дистанционно.  

От днес до 16 май над 240 учени от пет страни ще защитават дистанционно своите разработки. Комисия от международни рецензенти вече е прегледала и одобрила над 100 доклада.

„Деветата конференция „ТЕХСИС” дава възможност резултатите от работата на учените в инженерните дисциплини да бъдат споделени. Разработките винаги са пряко свързани с нуждите на индустрията, като представят възможности за иновации“ – казва доц. Никола Шакев – заместник-директор на филиала.

Докладите са в шест основни направления: Автоматика, системи за управление и роботика; Електротехника и електроника; Компютърна техника, информатика и комуникации; Машинно инженерство; Автомобилно и авиационно инженерство; Индустриален мениджмънт и дизайн.

Пловдивското участие в деветото издание на конференцията не е само на от учени от Техническия университет, но също така и от Пловдивския, Аграрния и Университета по хранителни технологии. Участват и представители Българската академия на науките и Централната лаборатория по приложна физика, като значителна част от докладите са съвместна разработка с индустрията.

Официалният език на конференцията е английският, а рецензентите са учени от Европейския съюз. Избрани доклади ще бъдат публикувани в специално издание на британския Institute of Physics: Materials Science and Engineering, а други доклади – в списанието – Journal of the Technical University Sofia, Plovdiv Branch „Fundamental Sciences and Applications”.

Още от категорията

Заради стар снаряд е отцепен районът на Стъкларския завод

Откриха стар, корозирал снаряд в двора на Стъкларския завод в Пловдив. Сигналът на телефон 112 е подаден около 16.00 ч., каза пред Радио Пловдив директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. "На този етап не се налага евакуация, но районът е отцепен. На място има наш автопатрул. Очакваме колегите от София да го обезвредят по..

обновено на 06.07.20 в 17:34

Няма заразени с коронавирус медици в болницата в Асеновград

Всички изследвани 26 души от медицинския персонал на многопрофилната болница за активно лечение в Асеновград са с отрицателни резултати, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Червенков.  На медицинските служители бяха направени проби с PCR-тестове заради контакти с първия заразен с коронавирус пациент, който бе приет за лечение в Първо..

публикувано на 06.07.20 в 16:13

Ковид-19 влезе и в Пловдивския затвор

Надзирател от затвора в Пловдив е диагностициран с коронавирус. Той е на домашно лечение, съобщиха от Областния кризисен щаб, като увериха, че в затвора са предприети всички мерки и предписания на здравните власти. Петима са нозаразените от днес с коронавирус в Пловдивска област и всички те са на домашно лечение . От тях в Пловдив са 2 – мъж на 19..

обновено на 06.07.20 в 15:48

Удължиха извънредната обстановка до края на юли

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде продължена с още две седмици.  Мярката е превантивна и е с цел властите да имат възможност да въвеждат по-строги мерки при необходимост, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Министър Ананиев съобщи, че предстои да бъде засилен контролът по спазването на препоръчителните мерки в..

обновено на 06.07.20 в 15:25

Младеж, без книжка и пиян, контузи тежко жена в Пловдив

32-годишна жена пострада тежко при катастрофа на ул. „Остромила“, след като БМВ се блъсна в електрически стълб и се преобърна върху крайпътна ограда.  Жената, която е собственичка на колата, е предоставила ключовете от автомобила на друг – 25-годишен неправоспособен водач, който е употребил алкохол. Жената е с фрактура на шийни прешлени и е..

публикувано на 06.07.20 в 12:53