Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители настояха да не се бави ремонта на Хуманитарната гимназия

След дебат в зала парите бяха възстановени в първоначалния си размер

| обновено на 14.05.20 в 10:41
Родителите посрещнаха така общинските съветници на Пловдив
Снимка: Антония Попова

Родители на ученици от Хуманитарната гимназия “Свети свети Кирил и Методий“ посрещнаха общинските съветници преди днешната сесия на местния парламент, на която трябва да бъде актуализиран бюджета на Община Пловдив.

С плакати "Не пипай парите на Гимназията с хуманитарен профил" те се обявиха срещу предложението да се намалят парите за проектиране от 200 хиляди на 80 000 лева.

Припомняме, че в предложението за актуализация е предвидено 120 хиляди лева, от заложените в бюджета на пловдивската община 200 хиляди лева за проектиране на нова сграда на Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий"  да се  пренасочат за довършването на бул. „Северен“.   Според кмета новият булевард е приоритетен проект, докато сградата на хуманитарната гимназия е паметник на културата, което ще наложи дълги съгласувателни процедури и затова определя сумата от 80 хиляди лева за проектиране на този етап като достатъчна.

Заместник-кметът Пламен Райчев обясни, че през месец август ще бъде обявена обществена поръчка за проектиране, а средствата са намалени, тъй като цялата сума няма да може да се използва през тази година. 

Другият заместник-кмет Илия Кирчев заяви, че другата част от сумата ще бъде предвидена в бюджета на Община Пловдив през следващата година. Възможно е да се търси и финансиране по програми на МОН.

В хода на заседанието на Общинския съвет  и разгоряла се по темата дискусията, парите за проектиране бъза възстановени в първоначалния си размер.

Заместник-кметът Пламен Райчев заяви, че проектирането на гимназията, а също и на нова сграда на Математическата гимназия е приоритет за Община Пловдив и процедурите за избор на изпълнител на проектирането им ще започне още през месец юни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11