Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители настояха да не се бави ремонта на Хуманитарната гимназия

След дебат в зала парите бяха възстановени в първоначалния си размер

| обновено на 14.05.20 в 10:41
Родителите посрещнаха така общинските съветници на Пловдив
Снимка: Антония Попова

Родители на ученици от Хуманитарната гимназия “Свети свети Кирил и Методий“ посрещнаха общинските съветници преди днешната сесия на местния парламент, на която трябва да бъде актуализиран бюджета на Община Пловдив.

С плакати "Не пипай парите на Гимназията с хуманитарен профил" те се обявиха срещу предложението да се намалят парите за проектиране от 200 хиляди на 80 000 лева.

Припомняме, че в предложението за актуализация е предвидено 120 хиляди лева, от заложените в бюджета на пловдивската община 200 хиляди лева за проектиране на нова сграда на Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий"  да се  пренасочат за довършването на бул. „Северен“.   Според кмета новият булевард е приоритетен проект, докато сградата на хуманитарната гимназия е паметник на културата, което ще наложи дълги съгласувателни процедури и затова определя сумата от 80 хиляди лева за проектиране на този етап като достатъчна.

Заместник-кметът Пламен Райчев обясни, че през месец август ще бъде обявена обществена поръчка за проектиране, а средствата са намалени, тъй като цялата сума няма да може да се използва през тази година. 

Другият заместник-кмет Илия Кирчев заяви, че другата част от сумата ще бъде предвидена в бюджета на Община Пловдив през следващата година. Възможно е да се търси и финансиране по програми на МОН.

В хода на заседанието на Общинския съвет  и разгоряла се по темата дискусията, парите за проектиране бъза възстановени в първоначалния си размер.

Заместник-кметът Пламен Райчев заяви, че проектирането на гимназията, а също и на нова сграда на Математическата гимназия е приоритет за Община Пловдив и процедурите за избор на изпълнител на проектирането им ще започне още през месец юни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24