Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоумявам за здравето ли се мисли или за бизнеса

В РАМ-Пловдив ще се влиза с маска и с измерена температура на входа

В зона "Култура" на Радио Пловдив доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей-Пловди каза, че не са спирали да работят, защото музеите, не са само туристическа атракция. Музеят ще отвори врати във вторник 19-ти май, но очакват методически указания от Министерството на културата.

Доц. Кисьов заяви: „За мене е странно, защото има толкова много проблеми за контролиране на хора, които идват от чужбина. Не могат да ги контролират на летищата, а как да ги контролираме на входа на музея? Можем да им мерим температурата и задължително да влизат с маски. Няма да има повече от три лица в зала. Остава въпросът за екскурзоводите, дали ще се изнасят беседи?"  

Според доц. Кисьов има затруднения с групите от 20-30 човека. Колко време трябва за да разгледат всички зали? Фалшиви са намеренията да се пуска всичко, но да се взимат мерки. Мисли се за здравето на хората, или за бизнеса, който спря. Няма никаква гаранция, че някои от служителите няма да бъде заразен.

Относно археологическия обект Малтепе стана ясно, че „Кулата“ е подземен фундамент, и предстои да се разбере неговата функция. Върху него е била изградена храмова постройка, която е била на върха. Следващата седмица на пресконференция ще бъдат представени плановете на общината за археологическите проучвания за тази година. За Малтепе все още не е ясно финансирането.

Продължават през 2020 година проучванията на тракийския градски център край карловското село Васил Левски, както и в района на Яса тепе, Пловдив - това е селищната могила с най-ранните следи от човешко съществуване, терените са на бул. „Брезовско шосе“. Другите обекти са тракийски могили в община Брезово и в община Перущица.

Интервюто с доц. Костадин Кисьов, директор на РИМ – Пловдив е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

обновено на 24.04.24 в 08:55

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории за..

публикувано на 24.04.24 в 07:21

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32

Генчо Накев с нова изложба в галерия "Аспект"

В навечерието на светлите великденски празници своята осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя Генчо Накев.   Настоящата експозиция се състои от 17 платна, обединени от афинитета на художника към абстрактното, изработени в специфична живописна колажна техника. Те са рисувани през последните две години и са разнообразни по формат,..

публикувано на 24.04.24 в 06:27

"Яйцето" - в митологията на различните култури по света

Беседа с презентация на тема „Яйцето“ ще проведе психологът д-р Ваня Велкова в читалище „Възраждане“ от 18 ч. тази вечер. Лекторът ще говори за символиката на яйцето, отразена в митологията на различни култури по 5-те континента. Д-р Велкова ще покаже албум със снимки на повече от 250 яйца от 60 страни от различни континенти. Ваня Велкова е доктор по..

обновено на 24.04.24 в 06:22