Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоумявам за здравето ли се мисли или за бизнеса

В РАМ-Пловдив ще се влиза с маска и с измерена температура на входа

В зона "Култура" на Радио Пловдив доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей-Пловди каза, че не са спирали да работят, защото музеите, не са само туристическа атракция. Музеят ще отвори врати във вторник 19-ти май, но очакват методически указания от Министерството на културата.

Доц. Кисьов заяви: „За мене е странно, защото има толкова много проблеми за контролиране на хора, които идват от чужбина. Не могат да ги контролират на летищата, а как да ги контролираме на входа на музея? Можем да им мерим температурата и задължително да влизат с маски. Няма да има повече от три лица в зала. Остава въпросът за екскурзоводите, дали ще се изнасят беседи?"  

Според доц. Кисьов има затруднения с групите от 20-30 човека. Колко време трябва за да разгледат всички зали? Фалшиви са намеренията да се пуска всичко, но да се взимат мерки. Мисли се за здравето на хората, или за бизнеса, който спря. Няма никаква гаранция, че някои от служителите няма да бъде заразен.

Относно археологическия обект Малтепе стана ясно, че „Кулата“ е подземен фундамент, и предстои да се разбере неговата функция. Върху него е била изградена храмова постройка, която е била на върха. Следващата седмица на пресконференция ще бъдат представени плановете на общината за археологическите проучвания за тази година. За Малтепе все още не е ясно финансирането.

Продължават през 2020 година проучванията на тракийския градски център край карловското село Васил Левски, както и в района на Яса тепе, Пловдив - това е селищната могила с най-ранните следи от човешко съществуване, терените са на бул. „Брезовско шосе“. Другите обекти са тракийски могили в община Брезово и в община Перущица.

Интервюто с доц. Костадин Кисьов, директор на РИМ – Пловдив е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58