Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоепидемичните правила са направени за нас, а не са самоцел

Пловдив е от най-привлекателните места за разходка

Античният театър става най-голямата сцена на открито

4
Богомил Грозев - дир. на ОИ "Старинен Пловдив"
Снимка: Facebook/Bogomil Grozev

"В момента Пловдив става едно от най-привлекателните места за разходка". Това сподели директорът на ОИ “Старинен Пловдив” Богомил Грозев в предаването “Ден след ден” на Радио Пловдив. Той апелира към посетителите стриктното да спазват правилата, въведени заради противоепидемичните мерки срещу COVID 19, защото, по думите му "са направени за нас, а не са самоцел", и ги обобщи:

“На Античен театър и Римски стадион вече има поставени табели с инструкции - дезинфекция на входовете, отстояние между хората. В къщите-музеи, където има само един вход, се допускат само 2 души заедно или 4 човека от 1 семейство. Създали сме инструктаж за дезинфекция през два часа”.

Тези правила, сред които и носенето на лични предпазни маски, включително и на Античния театър, важат и за групите, каза Грозев. По думите му, всичко това е ясно и видимо, за да може посетителите да се ориентират бързо. Остава и ангажиментът на служителите също да ориентират гостите на Стария град.

Директорът на общинския институт не очаква скоро големи групи с туристи, но изрази надежда българите да дойдат да видят красотата на Старинен Пловдив, а Античният театър, който "става най-голямата сцена на открито" да започне да посреща отново гости. Увеличението на туристите е и във визията на Грозев за развитие на архитектурния резерват. И макар обстановката с коронавируса да е забавила развитието й, той отбеляза, че вече наблюдава интерес:

“Миналият уикенд в Стария град беше доста пълно, включително имаше много хора от София. Пловдив и Старият град са много бърза дестинация - да видиш нещо, което не си виждал отдавна или въобще не си виждал, а е красиво и е богатство на България. Работим много усилено вече и в онлайн пространството – виртуални изожби правихме, неща, които хората могат да видят и наживо вече.”

Новото при билетите за културните институти в Стария град, които днес гласува Общинският съвет в Пловдив, е цената от 12 лв за възрастни за Епископската базилика, която още не открита, но се очаква да стане атрактивен обект за България и света. “Има и комбинирани билети с малката Раннохристиянска базилика”, добави Богомил Грозев.

“Това, което съм предложил, е да бъде намалена цената на билета за къща Клиянти – до момента беше 10 лева, да се изравни с цената на всички къщи – 5 лв. Тези къщи са направени за хората. Вътрешното проучване, което с екипа ми направихме, показва, че посещенията там са доста по-малко и може би това спира посетителите. Сравнихме с Къща Хиндлиян – там са два пъти повече”.

Работи се и по два проекта за ремонти, които от два месеца са входирани в Министерството на културата - на Павлитовата къща, известна още като Синята къща, както и по Къща Хиндлиян, съобщи Грозев. Той обясни, че първата е в аварийно състояние и изцяло за ремонт са фасадата и подмяна на прозорците й, а втората подлежи на екстериорен и интериорен ремонт.

Цялото интервю с Богомил Грозев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Тя..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43