Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Пловдив" на 1 септември

Официалната церемония за Награди "Пловдив" тази година е насрочена за 1 септември на Римския стадион.

Ето кои претенденти се състезават тази година за приза.

В раздел „Художествена литература и хуманитаристика“, в който имаше 10 предложения, номинирани за награда са:

-  Ина Иванова - за стихосбирката „Криле от папиемаше“

-  Александър Секулов - за пиесата „Одисей“

Раздел „Художествен превод“ (от 4 предложения), номинирани са:

-  Здравка Петрова - за „ Превод от руски на книгите „В памет на Паметта“от Мария Степанова и „Империята трябва да умре“ на Михаил Зигар

-  Манол Пейков за „Превод от английски език на поетичната книга на Лорънс  Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“

Раздел „Журналистика в сферата на културата“ (от 8 внесени предложения), номинации получиха:

-  Теодор Петков Караколев  за „Десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019г.

-  Деница Владимирова Торньова, журналист в БНТ – Пловдив  за: „ Седем предавания от поредицата „Репетиция“ на БНТ („Мария от Буенос Айрес“, „Кармен и Акварели – новите балетни премиери в Пловдив“, „Песните на Стефан Вълдобрев с ново звучене на театралната сцена в Пловдив“, „Церемония по закриването на Пловдив ЕСК 2019“, „Среща със създателите на спектакъла Лебедово езеро за деца“, „Драматичният театър в Пловдив представи най – новото си заглавие „Експрес 20 век“, „25 мига в Мюзикхолен театър Пловдив“).

-  Десислава Шишманова за авторство на документалния филм „Одисей”

Раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“ ( 2 предложение)

-  Колектив: арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов- за „Преустройство на част от бившия Детмаг „Снежанка” в Художествена галерия „Капана”

Раздел „Музика“ ( от 9 предложения), номинирани:

-  Държавна Опера Пловдив  за „Творческия сезон на Държавна опера – Пловдив  по време на Европейска столица на културата, включващ програмата на фестивала OPERA OPEN 2019 и  премиерите на „Мария от Буенос Айрес”, „Евита”, „Фалстаф” и Симфоничен концерт „Бетовен”- 9-та Симфония/ Шьонберг-„Оцелелият от Варшава”.

-  ”Биг бенд Пловдив”  за „Многолико  музикално присъствие на „Биг бенд Пловдив”  през 2019г. с изразена подкрепа към младите таланти на  Пловдив“.

-  Проф. акад. Милчо Василев  за „Два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев“.

Раздел „Танцово изкуство“ бяха внесени 2 предложения, след разглеждането н които, комисията реши, че не може да излъчи номинации .

Раздел „Театър“ ( внесени 4 предложения), номинации получиха:

-  Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“ – Пловдив  - за „ОДИСЕЙ“- сценичен проект, част от програмата „Европейска столица на културата-2019“

-  Легал Арт Център – Снежина Петрова и Десислава Шпатова - за реализацията на проекта  „Медея“

-  Сдружение „Метеор“ - за представлението „Хиджиката и неговият двойник“

Раздел „Изобразително изкуство“ ( внесени 4 предложения), номинация:

-  Ангел  Герджиков - за изложба живопис „Забравени следобеди“ в галерия „Възраждане“.

Раздел „Аудио визуални изкуства и фотография“ ( от 8 предложения), номинации получиха:

-  Виолин Палейков и Нончо Нончев  - за  създаването на художествената визия на документални филм „Одисей” и на документалната поредица „На Опера с БНТ 2”.

-  Соня Тодорова Станкова  - за Проект Фотография „Лицата на Пловдив“, представен по време на Пловдив 2019.

Раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“ ( от 8 предложения), номиниран:

-  Доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори - за „Работата на обект „Епископска Базилика на Филипопол"

Раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ (от 5 внесени предложения), номинации:

-  Хор на НУМТУ „Добрин Петков” с диригент  Николета Енева, Хор на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова, Хор „Детска китка” с диригент Яна Делирадева  за „Голям детски концерт” – „Светът има нужда от нашата песен”

-  Държавен куклен театър – Пловдив - за „Театралния спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“

Раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ (от 3 предложения), номиниран:

-  Държавна  опера – Пловдив – за „Огънят/Празникът – гала откриване на фестивала Opera Open 2019“

Раздел Специална награда „Пловдив“ – от общо 12 предложения, комисията реши да номинира:

-  Йордан Велчев - за „Цялостен принос в културата, историята и литературата на България и в частност на град Пловдив и книгите „Градът или Между  Изтока и Запада XIV-XVII век”, „Балканският човек“  том 1, 2 и 3 и стихосбирките „Сияе“ и „Събиране на значенията”

-  Виктор Бойчев - за „Издигане на нивото на Държавен куклен театър - Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език. За достойно продължаване на традициите и високо успешен мениджмънт на цялостния процес на функциониране на театъра. За създаване на благодатна творческа среда и обстановка, привлекателна за работата на режисьори и артисти, водещи имена в съвременния театър. За привличане на вниманието на международни институции към постиженията на пловдивския куклен театър и обмен на съдържание с водещи световни театри и фестивали. За живо и последователно участие във всички важни и определящи облика на Пловдив творчески и обществени процеси и събития. За почтено и безкористно отстояване на професионалните и етични стандарти . За цялостното присъствие на ДКТ в живота на Пловдив и страната през последните две десетилетия.“

-  Гл.ас.д-р Огнян  Тодоров и.д. директор на Регионален природонаучен музей – Пловдив - за „Изключителни постижения и цялостен принос в културата на град Пловдив“.

Комисиите ще определят победителите на свое заседание на 19 май.

Припомняме, че за първи път наградата е 2000 лева, а за новата „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева.

Предвид мерките във връзка с COVID – 19, Община Пловдив взе решение тази година самото награждаване да се състои в две части. Всички победители да получат своята парична награда още през май, след като бъдат обявени. 

Официалната церемония на която ще бъдат връчени статуетките „Награда Пловдив“ и дипломите ще се състои на 1 септември 2020 г. на Римския стадион, а музикален домакин ще е Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

публикувано на 10.05.24 в 13:34

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер групата “Агни Сатя“ ще представи огнения..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06

Мирела Иванова призьор на Голямата награда "Орфей"

Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията. Церемонията по връчването бе в Малката Базилика на Пловдив на Международния фестивал на поезията „Орфей“. Наградата й бе връчена от заместник-кмета по култура Пламен Панов. Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос..

публикувано на 09.05.24 в 20:54