Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В туризма качеството има цена, но разчитаме на българите

„В ситуация на световна пандемия, трябва да бъдем реалисти, не само оптимисти“, заяви за Радио Пловдив Атанас Димитров, зам. председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той изрази надежда мерките постепенно да падат. От бранша полагат всички усилия за старта на сезона. Не казва „успешно“, но поне да плуват над водата. Някои хотели няма да отворят поради финансови проблеми, а около 30% от ресторантите и други заведения изобщо няма да работят. Външните съоръжение работят на 20-30% при същите разходи, ако има пълна заетост. „Щастливи сме, ако можем да подсигурим възнагражденията на персонала, който работи при нас. При ограничаване на социалните контакти, това влияе в пълна сила на потреблението. Факт са безработицата и по-ниските възнаграждения. Поддръжката на едно заведение  е скъпо, около 15 човека работят при капацитет с 100 места. Качеството има и цена, а за съжаление загубихме квалифицирани служители.“

Г-н Димитров посочи, че туризмът е индустрия на свободното време, на удоволствието, като осигурява около 13% от БВП. Тази година ще разчитат предимно на български туристи. Подкрепя всичко произведено в България, защото да харчим парите си тук означава, че инвестираме в нашето бъдеще.  Посланието му е позитивно да се справяме с предизвикателствата. Неговите дъщери се казват Вяра и Надежда. Вярата и надеждата крепят духа, а пожеланието за всички българи е да бъдат в добро здраве.

Интервюто с Атанас Димитров, зам. председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20