Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани подкрепят ELISA проучването за Covid-19

Медикът с положителна проба, съобщен днес от НОЩ,е от Пловдив,но не работи в града. Става въпрос за пенсионирана лекарка, която е на 63 години от санаториума в Нареченски бани.

От два месеца тя не е била на работа, тъй като той е затворен след обявяване на извънредното положение у нас. И на практика не поставя в риск свои колеги и пациенти, обясни областният управител Дани Каназирева.

Лекарката е от близкото обкръжение на медик от Онкодиспансера, който е положителен за коронавирус. Там са изследвани всички медици, но освен известните два случая на заразени, не са открити други.

В Инфекциозна клиника в Пловдив има една положителна проба за Covid-19 на доброволец. Случаят е от 16 май като се касае  за лекар на 55 години. Той е доброволец в инфекциозна клиника на  УМБАЛ „Свети Георги“, който повече от месец работи там. Медикът е хоспитализиран и е в добро състояние. Предприети  са всички необходими противоепидемични мерки.

Колегите, които бяха командировани в клиниката или доброволно дошли да работят там, не са имали пряк контакт с болни от коронавирус. Но те са били в досег със съмнителни лица. Възможно е това да е причината за заразяването на този колега. Ще направим епидемиологично проучване, обясни професор Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Свети Георги“.

Тече и изследването на персонал в социалните заведения. До този момент са взети и обработени 555 проби. Не са открити положителни случаи на Covid-19. Остава да бъдат направени още 100 проби.

Над 60 % е подкрепата за провеждането на тестовете за Covid-19 по метода ELIZA. Те ще бъдат общо 1000, а 200 от тях ще са за медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса, уточни Дани Каназирева.

През последните дни имаме много сигнали, които касаят работата на заведенията. Затова ние ще изискваме допълнителни проверки, коментира още Каназирева.

Общо 92 души от Пловдив и областта са регистрирани до момента с положителни проби за Ковид-19. 46 от тях са в Пловдив, 32 са в Община „Родопи“, пет в Стамболийски, по двама в Карлово, Кричим, Хисар и Перущица, един случай има в Калояново.

Оздравелите са 36, а на домашно лечение 44. Към днешна дата общо хоспитализираните са 12.

В седмицата от 11 до 17 май в лабораториите в Пловдив са обработени общо 1175 проби за коронавирус. 

Общо 11 медици от Пловдивска област са заразените с Ковид-19, 11 от тях вече са оздравели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01

Вълна от катастрофи по АМ "Тракия" край Пловдив

Само до обяд в пловдивския участък на автомагистрала "Тракия" стана общо 6 катастрофи, съобщиха от пловдивската полиция. Освен първоначалното произшествие, станало около 8.30 ч., при което автомобил се е блъснал в мантинела в района на 150 км на магистралата, наблизо са настъпили още пет катастрофи.  Катастрофи край Белозем затрудниха трафика по..

публикувано на 10.08.24 в 12:45

Катастрофи край Белозем затрудниха трафика по АМ "Тракия"

Поредица пътни инциденти станаха тази сутрин на автомагистрала "Тракия".  Катастрофа затруднява движението по аутобана около 150-тия километър, в района на Белозем. Заради инцидента се е образувало километрично задръстване в посока Бургас, съобщават очевидци.  Към района пътуват полиция, линейка, пожарни автомобили. Една от колите е..

обновено на 10.08.24 в 12:06

Слънчева и гореща събота ни очаква

Днес ще преобладава слънчево време. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър с посока от север-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в Пловдив – около 36°. В планините ще е предимно слънчево. Над източната половина от страната ще се..

публикувано на 10.08.24 в 07:38