Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването на Държавната комисия по хазарта да се разшири

От Антикорупционния фонд сезираха главния прокурор Иван Гешев с призив да бъде направена проверка на съдържанието на публикуваната в края на миналата седмица SMS-кореспонденция между обвиняемия бизнесмен Васил Божков и, както твърди той, финансовия министър Владислав Горанов. Преди дни главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ каза, че е информиран от свои колеги, че няма да проверяват публикуваните от Божков съобщения, тъй като в тази кореспонденция няма нищо нередно.

Пред Радио Пловдив Андрей Янкулов, старши правен съветник в АКФ и бивш заместник-министър на вътрешните работи, каза, че в публичното изявление на главния прокурор се е съдържало неглижиране на оповестените данни от Божков.

"Според нас в тази SMS-кореспонденция се съдържат някои доста притеснителни моменти, които задължително следва да бъдат проверени от прокуратурата за данни за извършени корупционни престъпления от длъжностни лица", каза Янкулов. "Всъщност тази кореспонденция не беше отречена нито от министъра на финансите, нито от други отговорни длъжностни лица, които даваха интерюта по този повод", добави той. Затова и по думите му, с голяма степен на вероятност може да се твърди, че тази кореспонденция е напълно достоверна.

"Ако приемем, че това, което е показано, е достоверно, то само на базата на разменената между двамата информация може да се направи заключение, че евентуално тук са налице притеснителни влияния, които се осъществяват върху Държавната комисия по хазарта".

Янкулов припомни, че в кореспонденцията не твърди, че финансовият министър е давал указания на председателката на ДКХ и отчита след това тези указания на бизнесмена Божков.

"Притеснително е и, че въпросната кореспонденция предхожда ключови заседания на комисията, на които са разглеждани въпроси, свързани с осъществяваната от дружествата на Божков хазартна дейност", смята Андрей Янкулов. Той добави, че въпросната председателка на ДКХ не е привлечена като обвиняема за разлика от други служители в комисията. Те пък са обвинени за твърдени нарушения при събиране на задълженията от дружествата на Божков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33