Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доволни сме 60% от пловдивчани да са съгласни на ELISA тест

„Ще цитирам доц. Кунчев, който казва, че това, което го радва, е че има низходяща тенденция на броя на случаите  заболели и задържане на броя на заразените. Това е много важно, но и задължително ни кара да спазваме противоепидемичните мерки“, заяви проф. Йорданка  Стоилова – член на Комисията за осъществяване на националното срезово изследване по метода ELIZA в Пловдив.

По думите й, част от обществото осъзнава опасностите от Ковид-заразата, но има и друга, за която  са характерни противоречиви схващания, несъответстващи на факти, че има вирус, който е много заразен.

Тя бе категорична, че по-голямата част от обществото е изключително образовано по темата  Ковид-19, но най-много трябва да бъдат слушани експертите, които продължават да четат по темата.

„По света също  учените са разделени  по редица въпроси за бъдещето около циркулацията на този вирус и има много големи дискусии“, подчерта проф. Стоилова.

Тя припомни, че срезовото проучване в Пловдив се осъществява от 15 май и е много трудоемка работа. От гражданите обаче зависи да откликнат и да се включат в процеса. Подобни проучвания се извършват и в Чехия, и в Германия, както и в други западноевропейски страни.

„За мен е чест, че именно Пловдив се включва в такова представително проучване. Географският принцип трябва да се спазва много строго, за да бъдат впоследствие сравними резултатите в протокола  с другите европейски страни“, заяви проф. Стоилова.

Тя уточни, че обикновено се правят по две посещения на домакинство, защото хората могат да отсъстват от къщи. Тези посещения се налага да стават и вечер, но принципът на доброволността е определящ за тестването.

От днес започва и вземането на кръв от вече посетените от екипите и потвърдили желанието си да участвт в проучването  граждани, попаднали на картата на изследването. Проучването изисква да има предварителна прогноза, която е определена на 2% вече срещнали се с вируса пловдивчани. 

Броят на изследваните е  изчислен статистически на базата на преброяването на 2011 г. и  обхваща 800 души от 400 домакинства. Отделно ще бъдат изследвани и 200 високорискови медици от 6 болници, които работят със заразени пациенти.

„Доволни сме, ако 60% от населението се отзове на поканата ни за участие в тестването по метода ELIZA в Пловдив. Но това е демократичен процес и се отнася до обществени нагласи, здравна култура и  много други неща. Работата е логистична и са необходими много обяснения“, заяви още проф. Стоилова.


Цялото интервю – от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59
Янко Радунчев, председател на 17 РИК

Недомислиците в Изборния кодекс създават проблеми

11 машини с демо версия са предоставени на 17-та РИК Пловдив област и са на разположение  на избирателите, които желаят да се обучат да работят с машина. До 6 юни машините ще бъдат по график във всичките 17 общини в Пловдивска област. Графикът  е на интернет страниците на общините. Това съобщи пред Радио Пловдив председателят на 17-та РИК  Янко..

публикувано на 28.05.24 в 09:48

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08